Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДВА КЛІКА - І ВИ СПЕЦІАЛІСТ

У минулому номері розповідалося про систему хабарництва на вступних іспитах у вищі навчальні заклади. Утім, вона лише вершина айсберга зловживань в царині вищої освіти. Адже ще одним та вже традиційним методом наповнення своїх кишень є продаж дипломів.

На сьогодні не обов’язково не те що платити хабарі, а навіть і зовсім вчитися. Достатньо звернутися на один з існуючих сайтів, де вам запропонують купити диплом будь-якого інституту або університету. Наведемо зміст кількох сайтів, які спеціалізуються на продажу «документів» про вищу освіту.

На сайті www.diplomy.com.ua, який представляє себе як центр дистанційного навчання, пропонується купити диплом українського або російського вищого навчального закладу, інші документи про освіту. Цей так би мовити центр навчання в окремих випадках (напевно, за додаткову плату) може виготовити диплом іноземного ВНЗ. Що саме цікаво — центр вже 7 років продає фаль шиві дипломи. Крім того, за свідченнями сайту, дипломи виготовляються на справжніх бланках, з усіма ступенями захисту. Іноді «умільці» беруть на себе працю провести дипломи через архів ВНЗ. Це буде коштувати близько 1000 умовних одиниць, сам диплом обійдеться приблизно у 800 доларів. Скільки за цей час було випущено таких собі «фахівців»?

Відповідь на це запитання знають лише власники сайту.

Взагалі працівники цього так званого дистанційного центру навчання поставили процес на ринкові колеса. Замовник того чи іншого документа може отримати систему скидок. Наприклад, якщо купити два чи більше дипломів або будь-яких інших документів, довідок. Або ж повідомити своїм друзям, знайомим про існування сайту за умови, що вони куплять документ.

На сайті є ще один цікавий розділ — «Нащо це нам?» Здається, що в центрі працюють такі собі добрі самаритяни, адже, як стверджується у розділі, замовнику надається «унікальна можливість не тратити дорогоцінний час, а направити свої сили у більш продуктивний бік. Наша компанія рада надати широкий спектр послуг, спрямований на Ваш розвиток та підвищення добробуту».

Так, іноді справді немає часу навчатися, а диплом потрібен, як кажуть вчора. Але чи коштує це можливості отримати строк за підробку документів?

Подібними справами займається сайт www.Dekan.org. Замовнику пропонують такі документи: додаток Диплому ВНЗ; диплом технікуму; диплом коледжу; атестат школи за 11 клас; диплом ВНЗ з додатком зразку 1996 року; диплом ВНЗ нового зразку; сертифікат спеціаліста (медичний); міжнародний диплом для іноземних студентів з голограмами та печатками МЗС.

Ціни на ці документи встановлено залежно від того, це будуть звичайні папери, без додаткового захисту, або ж вони будуть мати всі ступені захисту. Документи першої категорії будуть коштувати вам від 250 до 750 доларів, другої категорії — від 600 до 1300 умовних одиниць. Слід враховувати, що сайт має російське походження, тому вартість диплома слід перераховувати у рублі.

До речі, власники сайту відразу попереджають, що куплені у них дипломи відрізняються від справжніх тим, що вони не занесені у реєстр. Принаймні люди кажуть правду, і замовник знає, чим він ризикує.

Купити диплом будь-якого вищого навчального закладу не лише України, й Росії та колишнього Радянського Союзу можна на сайті vamdiplom.com. Тут навіть пропонують купити диплом кандидата або доктора наук. А хтось ламає голову собі, закінчує аспірантури, щоб отримати вчений ступінь.

Купувати або ні диплом будь-якого вищого навчального закладу це ваша особиста справа. Але чи не варто Міністерству внутрішніх справ звернути увагу на існування подібних сайтів? Адже підробка цінних паперів, у тому числі і дипломів, є карним злочином. Отже, тричі подумайте, чи потрібно це вам.

Та й Міносвіти не завадило б виявити активність у реальній, а не показовій, боротьбі за «чистоту» дипломів.

Ніка КОСТЕНКО
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com