Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ніколаєнко не видає дипломів, бо торгує ними?

«Персонал Плюс» не раз писав про те, як деякі пройдисвіти відкрито торгують дипломами про вищу освіту, використовуючи сучасні технології. Та попри всі наші зауваження, чиновники з Міністерства освіти і науки не звертали на це уваги. Зокрема, міністр Ніколаєнко заявляв, що «такого не може бути, оскільки не може бути взагалі».

 Мовляв, видача кожного ди­плому чи то атестату під жорстким контролем дочірнього підприємства «Освіта», а всі розмови про зловживання у цьому ДП — брудні наклепи його ворогів, яким не до вподоби «чесне і відкрите» керівництво освітянською галуззю «чесного і принципового» міністра Ніколаєнка. Зрозумівши, що цей чиновник, попри всі заяви, не зацікавлений у вирішенні проблеми, Міжрегіональна Академія управ­ління персоналом взялася своїми силами показати і певним державним структурам, і громадськості, що це не вигадана проблема. Підтримав МАУП і народний депутат Василь Куйбіда, який направив відповідний депутатський запит на ім’я Прем’єр-міністра України Віктора Януковича та Генерального прокурора Олександра Медведька.

А тим часом на одному з кількох сайтів, які пропонують такі протизаконні послуги, задля експеримента замовили диплом Національного Технічного Університету «КПІ». А далі події розвивалися, як у якомусь детективі. Спочатку «клієнта» перевіряла своєрідна «служба безпеки» цієї контори. Тобто — чи не працює він на правоохоронні органи, чи відповідають дійсності подані особисті дані. Та й зустрічі відбувалися в стилі кращих шпигунських фільмів з терміновою зміною «явок». Урешті-решт, перевіривши все, вирішили «допомогти». За 800 доларів. Зрозуміло, що про це МАУП повідомила столичний УБОЗ. І ось 11 жовтня після кількатижневих очікувань столичні правоохоронці затримали торгівця дипломами. Нині він дає свідчення, завдяки яким можна буде вийти на слід тих, хто керує цією системою. А те, що сліди ведуть у високі міністерські кабінети, вже не викликає сумніву. Адже сам Ніколаєнко постійно захищає ДП «Освіта», розповідаючи про те, що кожний бланк атестата чи то диплома під жорстким контролем. Тобто і той диплом, який вилучили правоохоронці, офіційно мав бути на складі! Тож нині відповідним органам доведеться провести кропітку роботу, ви­значивши де, хто і скільки дипломів поцупив. І цього разу, сподіваємося, чиновники розповідатимуть про свою «професійність та чесність» не лише через ЗМІ, а й безпосередньо в кабінеті слідчого.

 У цьому сенсі стає зрозумілим і намагання МОН знайти будь-яку причину, щоб відмовити вищим навчальним закладам у видачі дипломів, таким чином приховуючи їх недостачу. Адже, як уже повідомляли ЗМІ, лише студенти МАУП, які склали всі державні іспити, досі не можуть отримати 4 655 дипломів. Продаж цих дипломів стороннім особам могли принести зловмисникам щонайменше 3 мільйони 764 тисячі доларів прибутку. Які ж точно суми крутяться на ринку таких сумнівних послуг — доводиться лише здогадуватися. Як і про те, хто заправляє цим бізнесом.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com