Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Покарати не вдалося!

Японською мовою хризантема називається «кіку», що означає «сонце». Легко здогадатися, що присвячена вона богині Аматерасу, а тому особливо шанується в Японії. З VІІ століття хризантема стала емблемою мікадо, нею прикрашали прапори, герби, державні печаті й найвищі ордени.

Навіть зображення квітки мали за священне: тільки імператор та члени його сім’ї мали право носити одяг, розшитий хризантемами, а того, хто порушував закон, карали на горло. Посполиті не мали права навіть зображувати стилізовану хризантему — розетку з шістнадцятьма пелюстками з лілово-срібною каймою і червоним кружечком у центрі. То був символ держави.

І раптом — нечуване блюзнірство! — наприкінці ХІХ століття на чорному ринку з’являються старовинні поштові марки з таким зображенням. Що це підробка — зрозуміло кожному. Але ж який виклик священним традиціям, що межує з державним злочином! Які сміливці зважилися на таке!

Філателісти за явну фальшивку платять скажені гроші, а поліція збивається з ніг, шукаючи зухвальців. Суспільство з великим інтересом стежить за тим змаганням закону й капіталу, особливо запопадливі б’ються об заклад, відстоюючи свою версію перемоги.

І ось нарешті в пресі з’являється повідомлення: шахраїв спіймано на гарячому, готується судовий процес. Та невдовзі виявилося, що судити героїв сенсації ні за що: на марках було зображено кіку не з шістнадцятьма пелюстками, а з п’ятнадцятьма — де ж тут порушення? Тож закон мусив відступити перед дотепниками, їхні імена навіть не було розголошено.

А шкода! Той, хто вміє перетворити страшне на смішне, вартий того, щоб потрапити на скрижалі історії. Нині про смертну кару за перебирання на себе привілеїв нащадків Аматерасу вже не йдеться. Свято хризантем — 9 вересня — в Японії відзначають з особливою пишнотою. Цього дня прибирають храми, житла, човни, слухають виступи поетів, музикантів, насолоджуються всім видами мистецтва. Та головне — милуються композиціями з квітів. Чого тільки тут не побачиш! І танок чарівних гейш, і флотилії вітрильників, і боротьба героя з драконом, і сюжети з історії та художніх творів...

Ніна Остерка
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com