Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Уявити себе нацистом

Нещодавно було оприлюднено результати перевірки ТОВ «Печерська міжнародна школа» щодо звинувачень у пропаганді нацизму на уроках історії.

Комісія Міністерства освіти кваліфікувала прийоми викладання теми «Геноцид: нацизм, холокост, сталінізм 1930-х років в Україні і геноцид у Руанді 1994 року» у навчальному закладі як «грубу методичну помилку».

«Якщо взяти до уваги гасла на плакатах, підготовлених дітьми, то, звичайно, ми зіштовхнулися з пропагандою нацизму», — кажуть освітянські чиновники.

Надалі школі заборонили використовувати подібні методики викладання, а також посібник «Веймар і нацистська Німеччина» (Джон Хіт, Кріс Хінтон. Лондон).

Щоб роз’яснити ситуацію, що склалася, зі старшокласниками проведуть виховні бесіди.

Також рекомендовано розглянути доцільність подальшого викладання історії в Печерській міжнародній школі громадянином Ірландії Кієраном Шинкінсом.

Крім того, до СБУ надійшло звернення комісії з проханням скоротити контракт учителя через «широкий розголос справи і підрив авторитету держави» відповідно до закону «Про правовий статус іноземців і осіб без громадянства» за ст. 31, 32 («вигнання з України»).

Водночас у школі стверджують, що не бачать ніяких порушень у роботі вчителя і жодних санкцій до нього застосовувати не мають наміру.

«Містер Шинкінс працює в нас уже два роки, і жодних претензій до нього не було. Учитель викладав за програмою, розробленою в школі, тому провину і відповідальність за помилку керівництво візьме на себе», — повідомив прес-секретар Печерської міжнародної школи Роман Ільтьо. Перевірку виконання рекомендацій Міносвіти має намір здійснити через місяць.

За цей час школа повинна оформити ліцензію Київської міськдержадміністрації на проведення освітньої діяльності. Документ дозволить чиновникам моніторити літературу, яка використовується при проведенні уроків і рекомендується для додаткової роботи учням.

Як відомо, скандал у престижній київській школі, де, зокрема, навчаються діти президента Віктора Ющенка, розгорівся на початку грудня: на уроці історії на тему нацизму Шинкінс дав учням 10-х класів завдання — вжитися в образ нациста і розробити передвиборні агітплакати Адольфу Гітлеру.

Плакати з гаслами «Вибирайте Гітлера!», «Робота дає миску юшки» були розклеєні по всіх стінах школи.

За матеріалами інтернет-видань

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com