Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українці в пошуках Грааля

22 березня, у перший день звичаєвого арійського нового року, в Києві відбулася шоста науково-практична конференція «Буття українців». Тема: «Від Дитини до Людини. Творення-виховання в явному світі цілісного українця від зачаття до повноліття».

Що собою являє нинішня освіта? Чому відбулося відчуження українців самих від себе? Чому нинішнє інформаційне середовище формує потвор? Чого можна навчитися в інших народів? Як виплекати здорових дітей? Яка держава нам потрібна? По суті, йшлося про пошук форм творення нового українського світу. Різносторонні доповіді вдало доповнювали одна одну, тому виник ефект цілісності, системності. Учасники конференції були згодні в тому, що покладатися треба лише на себе і сміливо творити свій, рідний, український світ.

Яскравим підтвердженням цього стали продемонстровані фольклорними колективами обрядові дійства, пов’язані з дітонародженням. Стало очевидним, що ритуал — це чіткий лад у всьому: певні правила і постійна імпровізація, взаємоповага і взаємне навчання, доцільність і практичність, радість і просвітленість. На сцені була Гра. Найдивовижніше, що раніше в Україні ці та інші обряди були загальноприйнятою нормою. Все життя українців було радісною і водночас дуже відповідальною Грою — дійством — діянням — ініціацією!

У сучасному світі гра сприймається як щось несерйозне та безвідповідальне. Це не що інше як перевертання понять з ніг на голову. Сучасний світ руйнується через те, що в ньому зникають «правила гри», а також такі обов’язкові для гри складники як доцільність, взаємоповага, чесна змагальність, радісне напруження сил, прагнення честі й слави.

У кельтській традицій є велика кількість легенд про шляхетних лицарів, які боролися проти нечисті, здійснювали славні й героїчні вчинки. Вважалося, що вони це робили в пошуках чаші Грааля. Найбільшою загадкою був Грааль. Що ж це таке? Якщо зробити буквальний переклад, то це «дух гри» (ель, аль, ліль, лель — дух). Чаша традиційно символізує «серце», «серцевину» людини — божественне ядро, присутнє в кожній людській душі. Тобто пошуки Грааля — це радісна, напружена і відповідальна звичаєва Гра-творення задля долучення до свого божественного центру, розкриття свого боголюдського потенціалу шляхом вдосконалення-одухотворення нашого фізичного світу і здобуття слави.

Для творення свого українського світу нам треба повернутися до втраченого духу Гри-творення, який раніше пронизував все життя українців. Прикладом може бути толока, коли за один день всією громадою будували хату — це було суцільне свято праці з піснями, музиками, вечірнім застіллям і веселими танцями. Люди поспішали взяти участь у толоці, бо це була надзвичайно цікава і повчальна звичаєва Гра!

Так само творення нової української цивілізації треба перетворити на свято праці, на радісну захоплюючу Гру, своєрідну глобальну українську толоку. Цей висновок став головним підсумком конференції.

Конференція «Буття українців» офіційно проголосила старт стратегічної Гри «Вишня Борія», спрямованої на перенародження української нації і творення нею нової цивілізації. Конференція закликала українців планети сміливо й радісно творити новий світ.

Ігор Каганець,
журнал нової еліти «Перехід-IV»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com