Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Назріває «шельфовий» скандал

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко оголосила про скасування спеціального дозволу на користування надрами, виданого компанії «Венко Прикерченська лтд.» як переможцю конкурсу на розробку шельфу Чорного моря.

Про таке рішення Міністерства охорони довколишнього середовища Тимошенко заявила на брифінгу в понеділок.

«Що стосується шельфів — то це «РосУкрЕнерго»-2, але вже в більш страшних формах», — сказала прем’єр.

За її словами, після скасування дозволу компанії «Венко» «держава буде виробляти концепцію, як поводитися зі своїми шельфами». «Найперспективніші ділянки мають відійти «Нафтогазу» і розроблятися державними можливостями», — уточнила прем’єр.

Тимошенко висловилася за внесення змін до закону про розподіл продукції: «Я б хотіла, щоб Україні належало 65-70% видобутого ресурсу, а решта — належала інвестору. У цьому полягає світова практика».

За словами прем’єра, якщо компанія «Венко» погодиться на такі умови, то переговори з ними «можуть закінчитися позитивно».

Між іншим Тимошенко розповіла, що спочатку переможцем конкурсу було визнано «Венко Інтернешнл лтд.», що зареєстрована на Бермудських островах, яка переуступила право на користування надрами компанії «Венко Прикерченська лтд.», що зареєстрована на Британських Віргінських островах.

«Статутний капітал компанії «Венко Прикерченська лтд.» склав 12 тисяч доларів. Вона була оформлена на 4 студенток — дівчат 1975–1983 років народження», — обурилась Тимошенко.

Крім того, вона сказала, що компанією «Венко» було порушено закон про розподіл продукції: «У кінцевому підсумку державі залишили лише 10% видобутого ресурсу, а «Венко» мала б все інше».

Сам конкурс, у результаті якого переможцем було визнано компанію «Венко», Тимошенко назвала «міжсобойчиком».

«Український скарб, який коштує сотні мільярдів доларів, віддали компанії, засновницький капітал якої складає 12 тисяч доларів».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com