Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

1020-річчя Хрещення Русі: релігія і геополітика

Росія скаженіє через те, що Київ хоче звільнити українське православ’я відМоскви, пише журналіст впливової польської Gazeta Wyborcza Томаш Белецький. «Ми хочемо мати власну державу і власну Церкву», — сказав Президент Ющенко на урочистостях, присвячених 1020-й річниці Хрещення Русі.

Хрещення київського князя Володимира Великого поклало початок християнству у всій історичній Русі, спадкоємцями якої вважають себе сучасна Україна, Росія і Білорусь. Однак хоча в східнослов’янській традиції Київ гідно називають «матір’ю міст руських», Москва вже з XIV століття намагалася зайняти перше місце у світі слов’янського православ’я. «Рим Перший і Другий (Рим і Константинополь) упали під вагою гріхів своїх. Третій Рим (Москва) стоїть, а четвертому не бути», — так писав чернець Філофей у XIV столітті про історичну місію Москви.
Москва підкорила українське православ’я в XVII столітті, і згодом більшість спроб відродження української незалежності була пов’язана з прагненням домогтися незалежності української Церкви. Створення сильної й об’єднаної Церкви для українців — це мета Президента Ющенка, який під час суботніх урочистостей на честь річниці хрещення Русі в Києві прилюдно попросив про благословення для церковного поділу в Константинопольського Патріарха Варфоломія I, який перебуває в Києві.

«Це наша мрія і велика надія», — говорив Ющенко, зауваживши до слова, що він як Президент не втручається в питання релігії.

Так само, як Польща, коли в 1918 році повернула собі незалежність, маршал Юзеф Пілсудський з політичних мотивів змусив польські православні структури швидко вийти з підпорядкування Москви.

Варфоломій I, що «першим серед рівних» виконує функції почесного глави всього православ’я, ухилився від чіткої відпо­віді, проте в Москві, і церковній, і світській, зчинилася буря.

«Розкіл був би трагедією. Ющенко використовує Церкву з політичною метою», — сказав учора отець Михайло Прокопенко з московської патріархії.

Частина ЗМІ почала називати Варфоломія I так званим екуменічним патріархом і колишнім турецьким солдатом (як громадянин Туреччини, він відслужив строкову службу в армії). Російське МЗС ще раніше нагадувало владі України, що варто виявити повагу до патріарха Московського і Всія Русі Алексія II.

Алексія II, який наразі залишається главою біль­шості українських приходів, справді зустріли у Києві під час урочистостей без особливої пошани. Президент Ющенко на офіційну частину урочистостей запросив лише Варфоломія I, якого поселили в резиденції, призначеній для президентів, що приїздять в Україну, Алек­сій II примушений був зняти собі готель. Столиця України була обліплена плакатами з Ющенком і Варфоломієм, водночас — внаслідок тиску влади — рекламні фірми не приймали замовлень на розклеювання плакатів з Алексієм II.

«Незалежність України не означає, що українські православні мають відділитися від Москви», — заявив учора розлючений Алексій II.

Крім православної Церкви, яка визнає верховенство Москви і контролює до 70% приходів, існують ще дві менші українські Церкви (одна є реліктом 20-х років, друга виникла внаслідок розколу в 90-ті роки). Під час Помаранчевої революції в Києві в 2004 році вони відкрито підтримували Віктора Ющенка, у свою чергу, деякі єпископи, підлеглі Алексію II, не приховували симпатій до проросійського Віктора Януковича. Незважаючи на ці різкі церковні суперечки, велика частина віруючих не орієнтується в ситуації і поняття не має, кому підпорядковується храм, у який вони ходять молитися.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com