Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ну хоч із цінами у нас усе гаразд...

За темпами зростання споживчих цін у СНД лідирують Таджикистан і Україна.

Держкомстат опублікував соціально-економічні показники країн СНД за підсумками першого півріччя 2008 року.

Відповідно до них, Україна посідає друге місце серед країн СНД за темпами інфляції — у порівнянні з липнем 2007 року вона становила 26,4%.

Вище динаміка зростання індексу споживчих цін тільки в Таджикистані. Тут ціни виросли на 28,8%, пише «Дело».

У трійці лідерів за темпами інфляції виявився Киргизстан. Там індекс споживчих цін виріс на 25,6%.

Експерти пояснюють: одна з причин інфляції — зростання доходів населення. У першому півріччі заробітки українців збіль­шилися значно більше, ніж у мешканців сусідніх країн.

«Збільшення доходів автоматично впливає на споживчий попит, що призводить до зростання індексу споживчих цін», — пояснює аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За показником промислової інфляції Україна також посідає друге місце серед країн СНД.

У порівнянні з першим півріччям 2007 року ціни в цьому секторі виросли на 33,8%. Лідер за темпами промислової інфляції — Казахстан. Його показник — 46,7%.

Експерти пояснюють: на інфляції обох країн позначилося зростання цін на нафту та інші види сировини.

За словами Жолудя, в Україні зростання індексу виробників пояснюється збільшенням вартості коксівного вугілля і залізорудної сировини. «З цієї причини з початку року ціни на сталь виросли майже на 70%», — пояснює експерт.

Найнижчі показники інфляції — у Вірменії. У порівнянні з першим півріччям 2007 року ін­декс споживчих цін у цій країні виріс на 9%. Промислова інфляція становила 5,2%. У той же час ВВП країни виріс майже на 10,3%. Такі соціально-економічні показники Вір­менії пояснюються штучним стримуванням цін і низьким зростанням доходу населення.

Найвищі темпи зростання ВВП — в Азербайджані (16,5%).

В Україні цей показник становить тільки 6,3%. Але, за словами президента Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліла, навіть такі невисокі темпи зростання свідчать про піднесення економіки.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com