Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Квартири дешевшають

За минулий місяць вартість квартир на вторинному ринку у регіонах знизилась на 10—15 відсотків.

Брак позикових коштів змусив багатьох столичних забудовників зупинити розпочате будівництво і відмовитись від багатьох проектів, які були заплановані. У регіонах ситуація не краща — за прогнозами аналітиків, там темпи зведення будинків знизяться ще відчутніше, ніж у столиці.

«Забудовникам у регіонах буде складніше, тому що саме Київ акумулює головні фінансові потоки країни і є найпривабливішим з інвестиційної точки зору для будь-якого девелопера. Тому прибутко­вість будівництва житла у столиці вища, аніж у регіонах, — вважає керівник департаменту PR компанії «Тико-констракшен» Надія Леонець. — Зараз банки дивляться і на конкурентоспроможність проекту, і на платоспроможність населення. Якщо в Києві важко оформити іпотечний кредит, то що тоді говорити про регіони, де доходи населення менші».

Втім, фахівці переконані, що ті проекти, будівництво яких уже розпочалось, будівельники все ж доведуть до кінця — довгобудів будуть одиниці. Натомість починати нове будівництво навряд чи тепер будуть. Скажімо, запорізька компанія «Константа» зупинила роботу над об’єктами, загальна площа яких 100 тисяч квадратних метрів. «Під них об’єкти уже придбали землю, розробили документацію, у деяких вже навіть закінчили проектування. Тим не менше, ми змушені були їх заморозити», — заявив генеральний директор СХК «Константа» Володимир Альшан.

Аналогічна ситуація спостерігається й у він­ницькому концерні «Поділля». «За сім місяців цього року обсяги будівництва у Вінницькій області знизились на 0,3% , то у серпні — на 30%, а у вересні — на 50%», — говорить генеральний директор вінницького концерну «Поділля» Тимофій Гиренко. Підприємства, що входять до складу концерну, скоротили другу зміну, і будуть працювати лише три тижні на місяць.

Хоча ринок нерухомості практично стоїть, ріелтери намагаються втримати ціни, які кілька останніх років підігрівалися спекулянтами. Безумовно, розчаровані і девелопери, які звикли працювати з рентабельністю близько 300-400 відсотків.

Зниження цін на квартири спостерігається практично у всіх регіонах України. У Донецьку квартири ще місяць—два тому коштували 80 тисяч доларів, сьогодні можна придбати і за 62-64 тисячі. Схожа ситуація й у Харкові. «Ще минулого місяця однокімнатна квартира коштувала 60 тисяч доларів, а зараз її продають за 50 тисяч, — говорить директор агентства нерухомості «Фортеця» Ольга Стеценко. — Днями ми продали дуже гарну квартиру не на околиці за 41 тисячу доларів».

Знижуються ціни на нерухомість на заході України. У чернівецькому агентстві «Фортеця» стверджують, що лише за останній місяць на вторинному ринку знизилися на 10-15% буквально за останній місяць. Однокімнатну ква­ртиру в спальному районі можна придбати за 50 тисяч доларів, хоча два тижні тому її продавали за 60 тисяч.

 

Володимир Бойко
Портал «Фондовий ринок»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com