Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Злиття — соломинка для порятунку

General Motors Corp. (GM) і Chrysler LLC провели вихідні за столом переговорів, оскільки сувора реальність спаду американської економіки змусила компанії перебороти конкурентні розбіжності і спробувати домовитися про злиття.

Про це заявляє агентство «Інтерфакс Україна» з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Злиття і допомога федерального уряду, схоже, залишаються для двох компаній з детройтської «великої трійки» автовиробників останньою можливістю залишитися на плаву, думають аналітики, тому що їхні резерви висохнуть ще до кінця 2009 року.

Незважаючи на спростування представників обох компаній, експерти почали задаватися питанням про те, як незабаром вони звернуться за захистом від кредиторів відповідно до закону про банкрутство. Заява кожного з цих гігантів про банкрутство може викликати ланцюгову реакцію не тільки в автомобільній промисловості США, але й у Європі й Азії.

Крах автомобільних імперій може стати непосильним тягарем для федерального уряду, якому доведеться вирішувати проблеми безробіття і пенсійного забезпечення співробітників таких компаній, пише видання WSJ.

За останні тижні представники автомобільної галузі США і політичні лідери штату Мічіган запропонували вже три плани з вливання федеральних коштів в об’єднану корпорацію GM-Chrysler, у тому числі з фондів Troubled Asset Relief Program (TARP).

GM і Chrysler знадобиться близько 10 млрд. дол. нового капіталу, щоб здійснити необхідні звільнення, закрити заводи, провести інтеграцію компаній і забезпечити їх ліквідністю на перший час, повідомляють джерела, що беруть участь в обговоренні угоди.

«Ми очікуємо, що GM вичерпає свої грошові резерви менш ніж за 12 місяців без зовнішнього втручання — будь то консолідація або допомога уряду. Ми вважаємо, що Chrysler знаходиться в такому ж становищі. У серпні 2009 або у грудні 2009 — їхні резерви мають висохнути», — впевнений аналітик автопрому Deutshce Bank Рід Лаш.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com