Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чиї інтереси захищає І.І.Тимошенко?

Наша газета протягом останніх років багато уваги приділяла освітянським проблемам. Критичні матеріали друкувалися про С.М. Ніколаєнко, колишнього міністра освіти і науки України і В.Д. Шинкарука, його заступника, що викликало несамовиту лють цих ділків від освіти.

Ніколаєнко навіть пред’явив газеті три позови, але всіх їх ганебно програв. Ми недарма вжили слово «ділків», оскільки, за інформацією із компетентних джерел, начальник управління ліцензування і акредитації МОН України Микола Михайличенко і заступник міністра з питань вищої освіти міністерства В.Д. Шинкарук звільнені зі своїх посад після довготривалої перевірки, яка виявила серйозні порушення в їх роботі. Зокрема, подейкують «протежування» ними університету «Україна», де ректором П.М. Таланчук, а проректором невідомо з яких питань В.М. Бебік. Не виключено, що мова може йти про дуже серйозну відповідальність. Як повідомляли ЗМІ, міністерство планує системну перевірку всіх філій і підрозділів університету «Україна». А їх за даними самого ВНЗ є біля 300 (!?) і більшість з них не ліцензовано. Ще один претендент на прискіпливу перевірку (яка, за деякими даними, готується) І.І. Тимошенко, ректор Європейського університету фінансів, інформаційних технологій, менеджменту і бізнесу у формі товариства з обмеженою відповідальністю. За сумісництвом пан Тимошенко є головою Асоціації приватних закладів освіти України. Не знаємо як з захистом прав членів Асоціації, а от із умінням налагоджувати вигідні в першу чергу, на нашу думку, стосунки із певними міністерськими чиновниками, особливо з С.М. Ніколаєнко та В.Д. Шин каруком, Іван Іванович відзначився відмінно. Мабуть не без участі Тимошенка та Таланчука був підготовлений проект незаконного наказу міністерства, який збирався підписати Ніколаєнко після видання знову ж таки незаконного наказу МОН про анулювання ліцензій 26 відокремленим структурним підрозділам МАУП. Цим наказом передбачалася передача студентів МАУП до університетів Таланчука і Тимошенко. Але і Петро Миколайович і Іван Іванович спіймали облизня. Судом було визнано незаконність дій С.М. Ніколаєнко. Не виключено, що він «кришував» незаконну діяльність В.Д. Шинкарука та Миколи Михайличенка, виявлену новим керівництвом МОН, про що, думаємо, невдовзі дізнаємося.

Але як видно з усього Іван Іванович не дуже переймається майбутніми перевірками (а може тільки робить вигляд?), а розгорнув оперативну роботу по організації конференції з проблем недержавної освіти за участю МОН. Невже і на цей раз вдасться йому замилити очі (в чому він, на наш погляд, і на думку багатьох великий мастак) новим людям, які, сподіваємося, хочуть дійсно об’єктивних реформ в освіті, у тому числі в її недержавному секторі?

Нагадаємо, Іван Іванович одним із перших підтримав ініціативу М.Ф. Степка і С.М. Ніколаєнка про зміну ВНЗ недержавних форм власності організаційно-правових форм у приватні ВНЗ, що в перспективі вело до їх повної ліквідації. І тільки послідовна боротьба Конфедерації недержавних вищих закладів освіти та МАУП не дали відбутися цьому ганебному рішенню. Ходили чутки, що Тимошенко пропонував створити потужні університети недержавної форми власності в областях на базі філій його університету, але ректори недержавних ВНЗ його не підтримали.

Тимошенко, на нашу думку, багато ще в чому відзначився не на користь недержавної системи освіти, про що ми нагадаємо в подальших публікаціях.

 

Вл. інформ.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com