Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Танцюй з душею, танцюй для душі!»

Протягом трьох років ансамбль танцю «Перлина» є візитною карткою Міжрегіональної Академії управління персоналом. Яскрава творча молодь, яка любить танці, рух, музику та мистецтво приходить сюди, аби розвиватися духовно і естетично, аби зробити своє життя цікавішим, а разом з тим – стати окрасою Альма-матер. Нещодавно у концертній залі МАУП відбувся вже традиційний концерт Ансамблю, присвячений третій річниці створення колективу.

Ансамбль танцю «Перлина» було створено на базі Міжрегіональної Академії управління персоналом 17 листопада 2005 року.

До основного складу входять близько сорока осіб, крім цього у нас є, так звана, студія соціальних танців, тобто група, де всі охочі можуть підготуватися до участі у зимовому або весняному балі. Нещодавно було створено дитячу студію танцю при ліцеї «Престиж» і планується створення юнацьких студій при інших підрозділах. Ансамбль розділений на дві групи: перша – це основний склад, де шліфуються танці і готуються концертні програми, друга – це підготовча група, де навчаються основам танцю.

Більшість учасників ансамблю – студенти МАУП.

У цьому році на честь третьої річниці з дня заснування Ансамблю було присвоєно звання «Учасник ансамблю танцю «Перлина» п’ятнадцяти танцюристам, зокрема: Дар’ї Боярчук, Оксані Бриль, Андрію Масалига, Лєрі Канаковій, Катерині Тубла, Юлії Менчук, Марії Полешко, Ользі Сакун, Дмитру Пищуку, Наталі Колесніковій, Шевель Дарині та іншим. Про життя ансамблю розповідає художній керівник Андрій Олександрович Науменко.

— За якими ж критеріями визначаються достойні цього звання?

— Перш за все, людина повинна вже протягом року, до початку навчального року, танцювати в ансамблі, брати активну участь в концертній діяльності, готувати концертні номери і виступати з ними в основному складі ансамблю. При цих умовах кандидатуру учасника розглядає педагогічний склад ансамблю, хореографи і приймають рішення.

В ансамблю є девіз: «Танці з душею і танці для душі!» Це перший і головний критерій. Ми повинні приносити радість людям, а отже танець має подобатися і нам, і глядачам, і ми повинні отримувати задоволення від танцю, і глядачі, тобто – танцювати з душею…

Другий критерій – це старанна праця. Адже ніхто не змушує займатися танцями. Однак, якщо людина прийшла до ансамблю і виявила бажання танцювати, то вона повинна відповідати вимогам, наполегливо працювати і бути невід’ємною часткою колективу, а це вже вимагає відповідальності до якої треба бути готовим.

— Ансамбль вже має визнання і навіть нагороди…

— Найбільша зараз нагорода це те, що ми володарі кубку Кращий фольклорний танцювальний колектив на фестивалі Chicago Selaboration 2007, ми багаторазові учасники культурної програми міжнародних семінарів всесвітньо відомої навчальної системи World Widе Diamonds.

— Яким чином добирається репертуар, вибір робить хореограф, чи студенти також можуть проявляти ініціативу?

— В цьому плані у нас демократія в розумних межах. Головна вимога – репертуар повинен бути високого рівня. Ми виконуємо постановки танців відомих хореографів, це класика жанру. Не обов’язково це завжди фольклор, ми можемо танцювати будь-який стиль, але у якісній постановці, у якісному виконанні. Крім того, є традиційні вимоги до танцю, наприклад, танець не ставиться на пісню. Це дуже рідко буває. Оскільки танець і пісня мають різну динаміку. Тобто повинна бути музика для танцю. Потім є правило, що один рух не повинен повторюватися більше чотирьох разів підряд, це було б не професійно. Іноді доводиться ставити популярні танці, які приваблюють нових учасників. Але перш за все ми привчаємо до добрих, хороших танців, які збагатять духовно.

— Чому на Вашу думку вчить танець, що виховує?

— Перш за все я намагаюся донести до учасників ансамблю, що аби досягти чогось значного у житті, потрібно бути професіоналом у своїй справі. А професіонал відрізняється від інших тим, що він більш уважний до дрібниць. Тобто треба усвідомлювати, що у професійній справі немає дрібниць: тренування, репетиції, вміння використовувати костюми, творча дисципліна, вміння самостійно підтримувати фізичну форму, вміння контролювати свої емоції на сцені, підготовка концертних номерів і т.д. Чим більше дрібниць враховується, тим кращий результат. І в танці абсолютно все, від костюму, від виходу на сцену, від кожного руху, від процесу репетиції, від ставлення до педагога, до глядачів залежить успіх.

— Які якості в них виховує танець, що можуть їм знадобитися в майбутньому, якщо вони залишать ансамбль?

— Спектр виховання надзвичайно широкий. По-перше, це гармонійний фізичний розвиток. Наукою визнано, що хореографія і плавання в найкращий спосіб розвивають частину мозку, яка відповідає за координацію рухів. Крім того, танці дають чудовий тонус, зараз стільки захворювань, пов’язаних з сидячим способом життя, дуже важко себе змусити займатися в спортзалі, а танець дає можливість фізичних навантажень з задоволенням.

По-друге, танець - це естетичне виховання, це любов до красивого. Разом з тим, на виконавці виходять на сцену і на них діє її магічний вплив, магія сцени - це незрівнянні ні з чим відчуття.

По-третє, танець навчає стосункам між чоловіком і жінкою, виховує почуття поваги один до одного. Форма танцю дозволяє це показати в найкращий спосіб. Всі проблеми в родині з’являються через відсутність правильного виховання стосунків між чоловіком і жінкою. Танцюючи разом, дівчина і юнак підтримують один одного, допомагають. В ансамблі важливе відчуття спільноти, вони всі танцюють разом, і цей досвід спілкування їм буде корисний і в родині, де важливо розуміти не лише поняття «я», але й поняття «ми», і в бізнесі, де спілкування, вміння знайти спільну мову дуже важливо.

Під час концерту глядачі мали чудову нагоду побачити у виконанні колективу запальний «Циганський» танок, жартівливі композиції «Тірольський» (тріо Косьміна, Литовченко, Кравченко) та «Горлиця» (дует Полешко, Бакулін), жанровий танець «Ляльки», а також веселе «Кантрі», спортивний танець «Скакалки» та інші. Наймолодші учасниці-початківці традиційно виступали у народному нанці «Бубнарський», і як завжди весь колектив з’явився на сцені наприкінці концерту у народному українському танці «Гопак».

— Які плани Ансамблю на майбутнє?

— Звичайно, планів багато. Є плани на найближчий час, а є і на подальший розвиток, оскільки лише прагнучи до чогось більшого і величного можна досягти успіху. В першу чергу, зараз ще відбувається становлення Ансамблю, потрібно закріпити склад і зробити його більш стабільним і більш чисельним, бо кількість переходить у якість. Незважаючи на те, що ми молодий колектив, ми вже можемо виступати і в масштабі міста, і на районних конкурсах, і на міжнародному рівні. В планах є і закордонні поїздки і численні проекти. Зокрема, ми беремо участь у соціальних проектах, наприклад, у соціальній програмі «Резус-конфлікт» на каналі «Київ» - тобто знайомимо з танцем учасників цієї програми. Так само ми працювали з олімпійською чемпіонкою Іриною Мерлені, готували її номер в рамках програми «Спортивні файли» на каналі Мегаспорт, брали участь у записах на телебаченні. Інший соціальний проект ми проводимо в Академії – це знайомство студентів з бальними танцями, після чого вони беруть участь у традиційних студентських балах «Зимовому балі», який проходить в МАУП напередодні Нового року, і «Весняному балі» - навесні. Тобто танець дає безліч нових можливостей і робить життя цікавішим і яскравішим.

 

Інтерв’ю провела Наталя Василець

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com