Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чим ми кращі за баранів?

Мозкові механізми соціального конформізму — часом ірраціональної поведінки, що примушує купувати ті продукти, слухати ту музику і навіть голосувати за тих політиків, яких обирають оточуючі, — схожі на ті, що використовуються при закріпленні отриманих знань. В той момент, коли ми помічаємо, що наша думка відрізняється від думки більшості, мозок продукує «сигнал помилки». Адже це справді може бути помилка — в соціальному плані сильно відрізнятися від інших невигідно.

Вчені під керівництвом Василя Ключарева з Університету імені Еразма Роттердамського в однойменному голландському місті, за допомогою магніторезонансного сканера вивчили мозкову активність добровольців, яким під впливом «думки експертів» довелося змінити свої власні оцінки привабливості жіночих осіб. Сканування показало, що конформізм викликався певним процесом в мозку людини. В мить, коли наша думка конфліктує з думкою більшості, мозок продукує «сигнал помилка», тобто нашому мозку відмінна думка здається серйозною помилкою!

Вчені, результати роботи яких опубліковані в останньому номері авторитетного журналу Neuron, попросили дівчат-добровольців, що знаходяться усередині сканера, оцінити привабливість жіночих облич за шкалою від 1 до 8 балів. Як тільки випробовувана виставляла оцінку, їй пред’являли думку «середньостатистичної європейської жінки» про ту ж саму особу, яка могла співпадати або відрізнятися з щойно зробленою оцінкою. Оцінивши 222 фотографії, випробовувані йшли на перерву.

А ось після цього їх несподівано просили оцінити привабливість осіб повторно. І в цілому випробовувані змінили свої оцінки у напрямі зближення з думкою більшості («середньоєвропейською» оцінкою). Більш того, всі без виключення випробовувані в тому або іншому ступені поміняли думку.

За словами Василя Ключарева, йому та його колегам вдалося показати, «що навіть такий складний соціальний феномен, як конформізм можна вивчати за допомогою нейробіологічних методів». Зокрема, вдалося показати, що відмінність від більшості сприймається мозком як помилка.

Область, яку називають «ростральна цингулярна зона» активується, тоді як «прилегле ядро», що відповідає за відчуття задоволення, інактивується. Більше того, за придушенням активності прилеглого ядра можна дуже непогано передбачати, чи зміниться думка випробовуваних. На думку вчених, цей мозковий процес є автоматичним — люди механічно змінюють свою думку, щоб не відрізнятися від натовпу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com