Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Озеро світязь може зникнути

Унікальні Шацькі озера можуть зникнути через видобуток крейди на сусідньому кар’єрі.

Водний заповідник - унікальні Шацькі озера - підуть під землю, якщо білоруські бізнесмени почнуть видобувати крейду з розташованого неподалік Хотиславського кар’єру.

Першими про розробки на кордоні України і Білорусі дізналися волинські екологи. Виявляється, потужна білоруська компанія в 2009-2011 роках має намір видобувати в Хотиславському кар’єрі крейду, яка, до речі, вважається кращою в цій країні. Після чого на території збудують завод з виробництва бетону і цегли. Про це пише «Комсомольская правда» в Украине».

Начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Олег Кіндер називає це катастрофою. Він повідомив, що кар’єр має карстове походження. Поклади крейди розташовані на глибині 6-12 метрів.

Якщо почати видобуток, то спершу станеться розлад у системі підземних вод, а потім утворюються карстові порожнечі, куди підуть усі озера Шацького національного природного парку, зокрема унікальне своїми лікувальними водами озеро Світязь. Крім того жителі сотень волинських селищ залишаться без питної води, вичерпається зрошувальний канал, а врожайність знизиться наполовину.

Обурені фахівці негайно звернулися до президента, прем’єр-міністра і спікера, вимагаючи приділити увагу проблемі.

За інформацією Кіндера, в держекоінспекцію написали з МЗС, попросивши роз’яснити ситуацію у Міністерства охорони природних ресурсів Білорусі. «Виявляється, їх бізнесмени шукали дозволу у керівництва країни, але офіційної відповіді через наші претензії їм поки не дали. Проте, за неперевіреною інформацією, в кар’єрі з’явилася спецтехніка, що розчищає його для видобутку крейди».

До речі, в 80-х роках білоруси вже намагалися експлуатувати Хотиславський кар’єр. Тоді завдяки діям учених роботи вдалося зупинити.

Між іншим, на межі зникнення перебуває також кожен п’ятий зі 100 об’єктів, які претендують на статус природних чудес України. Зокрема, Дунайський біосферний заповідник, Чорноморський біозаповідник, регіональний парк «Гранітно-Степове Побужжя» на Миколаївщині та ін.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com