Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Погрожують війнами

Керівництво щонайменше трьох країн виступили з різкими заявами, в яких містилися погрози оголошення війни.

Венесуела. Президент Венесуели Уго Чавес піддав критиці міністра оборони Колумбії Хуана Мануеля Сантоса і назвав його головною загрозою безпеці в регіоні, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Причиною негативної реакції Чавеса послугували заяви Сантоса про те, що його відомство не відмовляється від ідеї переслідування колумбійських повстанців у сусідніх країнах.

Венесуельський лідер попередив, що подібні дії можуть викликати у відповідь військову реакцію Каракаса.

«З жалем і болем в душі я негайно запущу двигуни винищувачів «Сухой» і танків; я нікому не дозволю проявляти неповагу до суверенітету Венесуели», — сказав Чавес у щотижневій телепередачі «Алло, президент».

Тим часом, президент Колумбії Альваро Урібе назвав заяви голови Міноборони країни «недоречними і необачними».

Вторгнення колумбійських військ на територію сусіднього Еквадору торік викликало великий міжнародний скандал, що змусив Еквадор і Венесуелу стягнути свої війська до кордону з Колумбією і тимчасово розірвати дипломатичні взаємини з цією країною.

Судан. Також сьогодні віце-спікер суданського парламенту Мухаммед аль-Хасан Аль-Амін заявив, що Судан оголосить війну будь-якій країні, яка спробує затримати або видати президента Омара аль-Башира Міжнародному кримінальному суду (МКС) у Гаазі, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Різкі заяви парламентарія пролунали у від­повідь на слова прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Луіса Морено-Окампо про те, що президент Судану «не має юридичної недоторканності і може бути арештований, щойно опиниться в міжнародному повітряному просторі».

За інформацією авторитетної міжарабської газети «Аш-Шарк аль-Аусат», суданський уряд рішуче відкинув ідею США про проведення в цій країні президентських виборів протягом нинішнього року без участі в них аль-Башира.

У випадку, якщо б Хартум погодився піти на це, Вашингтон, за інформацією дипломатичних джерел, обіцяв докласти зусиль для набуття чинності статті 16 статуту МКС, яка дозволяє Раді Безпеки ООН відкласти на рік рішення Гаагського суду.

Ордер на арешт аль-Башира було видано МКС минулої середи. Звинувачення проти голови суданської держави висунуто за сімома пунктами, зокрема за п’ятьма — у злочинах проти людяності і за двома — у військових злочинах, здійснених під час придушення повстання в області Дарфур на заході країни.

Незабаром після цього суданська влада оголосила про висилку з країни більше десяти іноземних неурядових організацій, які займалися, на думку офіційного Хартума, незаконною діяльністю, зокрема, допомагаючи фабрикувати звинувачення проти суданського президента.

Кровопролитний кон­флікт у Дарфурі триває з 2003 року. За даними ООН, внаслідок військових дій загинули близько 400 тисяч людей, майже 2,7 млн стали біженцями.

КНДР. Найбільш напружена ситуація встановилася щодо Північної Кореї. Влада країни заявила сьогодні, що привела збройні сили в повну бойову готовність напередодні спільних військових навчань США та Південної Кореї.

Офіційне агентство новин КНДР назвало ці маневри небезпечною провокацією і попередило, що північнокорейська армія готова застосувати зброю проти Південної Кореї, США та Японії.

На знак протесту Пхеньян перервав пряму лінію зв’язку між військовими півдня і півночі Корейського півострова. Ця лінія зв’язку використовувалася для обміну інформацією про людей і товари, які перетинають кордон в районі промислової зони міста Кесонг, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Північнокорейське керівництво підкреслило, що будь-які спроби збити супутник, який КНДР збирається запустити в космос, призведуть до війни.

«Якщо наші вороги безрозсудно спробують перехопити наш супутник, наші революційні збройні сили без зволікання завдадуть у відповідь удару не тільки по засобах перехоплення, але і по оплотах американських і япон­ських агресорів та їхніх південнокорейських маріонеток», — заявив офіційний представник північнокорейської армії.

Південна Корея і США вважають, що насправді Північна Корея хоче випробувати ракету дальнього радіусу дії.

Після переговорів в Сеулі посланець США у Північній Кореї Стівен Ботсворт заявив, що будь-який запуск ракети Пхеньяном буде помилкою.

Військові навчання США і Південної Кореї триватимуть 12 днів; у них будуть задіяно близько 50 тисяч американських і південнокорейських вій­ськовослужбовців, які, згідно з офіційною версією, відпрацьовуватимуть заходи щодо захисту території Південної Кореї.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com