Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нанотехнології проти раку

Найдрібніші люмінесцентні наночастинки зможуть точно визначити місцезнаходження ракової пухлини і доставити до неї необхідні ліки, заявили Каліфорнійські дослідники. Більшість наноматеріалів є токсичними, однак розробка біологів з університету Каліфорнії в Сан-Дієго не тільки не розпадається до шкідливих побічних продуктів, але й має низку інших позитивних якостей, повідомили представники університету.

Американські вчені створили наночастинки з кремнію, які є біорозкладальними. Вони випромінюють яскраве світло досить довго і не розпадаються надто швидко, встигають випустити потрібну дозу ліків від раку. При цьому вони не містять шкідливих добавок — квантових точок з важкими металами або небезпечну органіку. «Ми розробили перші люмінесцентні наночастинки, які не мають токсичного ефекту», — зазначив професор Майкл Сейлор.

Тести на мишах показали, що кремнієві наночастинки безпечні для людей: в печінці, нирках і селезінці тварин не було виявлено жодних радикальних змін. Потрапивши в пухлинні тканини, частинки продовжували світитися кілька годин і загасали в міру розпаду. За даними дослідників, через місяць кількість наночастинок у хворих тканинах зменшується до нуля.

Вчені також пояснили, що фізична обробка змусила наночастинки світитися червоним кольором в ультрафіолеті. Експерти також зазначають, що люмінесцентні мікропластинки дозволяють виявити навіть найменші пухлини, недоступні при інших методах.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com