Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Програма «Зупинимо туберкульоз» діє

З 2007 року Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» займається боротьбою з туберкульозом, реалізовуючи п`ятирічну програму «Зупинимо туберкульоз». Загальний бюджет програми становить 100 млн. грн. За 2 роки реалізації програми було досягнуто успіхів з усіх її напрямків: законодавство, препарати, навчання фтизіатрів, лікування і реабілітація дітей, діагностика, інновації. Так, на сьогодні підготовлено нову редакцію Закону України «Про боротьбу із захворюванням туберкульоз». Новий закон відображає інтереси всіх сторін: хворих, фтизіатрів, населення.

Однією з найважливіших умов на шляху одужання є якісні препарати в достатній кількості. З цією метою фонд здійснює проект з моніторингу тих препаратів, які застосовуються для лікування туберкульозу в Україні. Іноді допомога потрібна тут і зараз: під час дефіциту вакцини БЦЖ в країні фонд закупив необхідну кількість для Донецької області (15 тис. доз на 4 міс.), запобігши перерві у вакцинації. Фонд також допоміг Криворізькому протитуберкульозному диспансеру, коли в області закінчилися препарати другого ряду.

Діти — найуразливіша група, коли йдеться про туберкульоз. У 2008 році фонд закупив устаткування для дитячих відділень протитуберкульозних диспансерів в 22 регіонах України на суму 2 млн. грн. На конкурсній основі вибрано дитячий протитуберкульозний санаторій — в м. Боярка, на базі якого планується створення Українського центру медико-психологічної і соціальної реабілітації дітей, хворих на туберкульоз.

Наочні успіхи демонструє Регіональна програма з подолання епідемії туберкульозу в Донецькій області. У 2008 році діяльність в рамках програми привела до поліпшення таких ключових показників, як захворюваність туберкульозом (зни­зилася на 5,6%) і смертність від туберкульозу (знизилася на 11,5%). Програма передбачає поліпшення умов лікування, соціальну підтримку, навчання фахівців, діагностику. У містах і в’язницях Донецької області працюють пересувні кабінети цифрової флюорографії, що дозволило протягом 4 місяців обстежити близько 7 тисяч осіб. У Горловці, Шахтерськрму, Донецьку відремонтовано і обладнано відділення для лікування хворих з лікарським стійким туберкульозом.

Фонд «Розвиток України» спонсорує гарячу лінію по туберкульозу: подзвонивши зі стаціонарного телефону на номер 8 800 503 08 00 можна одержати безкоштовну консультацію. Також працює ICQ 382 285 483. Докладну інформацію можна знайти на сайті програми «Зупинимо туберкульоз».

 

www.stoptb.in.ua.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com