Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Набат пам’яті

Цими днями сотні людей зібралися на місці колишнього нацистського табору смерті Бухенвальд, щоб відзначити 64-у річ­ницю звільнення в’язнів військами антигітлерівської коаліції.

Колишні в’язні Бухенвальда, німецькі і європейські політики, представники громадських організацій поклали вінки і квіти до меморіалу.

Голова Міжнародного комітету Бухенвальда і Дори Бернхард Герц закликав молодих європейців пам’ятати про злочини на­цистів і виступати проти відродження нацизму в Європі. Герц заявив про неприпустимість недооцінки небезпеки нацизму і зажадав рішуче присікати розповсюдження цієї людиноненависницької ідеології. У період з 1937 по 1945 рік через концтабір Бухенвальд пройшло понад 250 тис. в’язнів із 36 держав. Згідно з оцінками, з них 56 тис. були убиті, загинули з голоду, непосильної праці і варварських медичних експериментів.

Концтабір був звільнений американськими вій­ськами 11 квітня 1945 ро­ку. Серед живих до цього моменту залишалося бли­зько 21 тис. людей, зокрема 900 дітей.

Раніше повідомлялося, що нацистський лікар Йозеф Менгеле, що знищив в роки Другої світової вій­ни тисячі в’язнів концтабору Освенцім, продовжував досліди над людьми і після того, як втік від правосуддя до Латинської Аме­рики. Можливо, саме через експерименти Менгеле в одному з бразиль­ських містечок народжу­ється небувала кількість близнят, стверджує аргентинський історик Хорхе Камараса.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com