Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Виявлено гени, що відповідають за репродуктивність жінок

Міжнародна група вчених виявила гени, що визначають час настання та згасання репродуктивних функцій у жінок.

За словами дослідників, це відкриття може допомогти розробити методики лікування тих чи інших порушень репродуктивних здібностей організму чи пов’язаних з ними захворювань, таких як рак грудей і остеопороз, вважають автори п’яти незалежних статей, опублікованих у журналі Nature Genetics.

Як зазначають експерти, тривалість репродуктивного періоду жінок досі залишається невирішеним науковим питанням, від­повідь на яке можна отримати, дослідивши цілий комплекс чинників — від індивідуальних генетичних особливостей організму, до екологічних умов і способу життя, якості харчування, здоров’я та інших. У цьому контексті час настання статевої зрілості та менопаузи у жінок є важливими параметрами, які, зокрема, дозволяють робити висновки про ймовір­ність розвитку вікових захворювань, таких як остеопороз або рак грудей.

Всі групи, серед яких наукові колективи з Великобританії, США, Ісландії, Нідерландів та Австралії, зробили схожі висновки. Учені проаналізували дані про найбільш поширені варіації ДНК серед кількох тисяч жінок, що проживають у різних куточках світу, і порівняли їх з даними про вік і час настання того чи іншого репродуктивного етапу.

Так, чотири з п’яти наукових колективів встановили, що варіації ДНК в районі гена LIN28B призводять до зміни часу настання першого менструального циклу, званого менархе. Яким чином LIN28B впливає на час настання менархе, вченим поки невідомо. Цей ген відповідає за синтез білка, який у свою чергу контролює кількості і співвідношення інших білків, синтезованих клітинами організму.

Ряд попередніх наукових робіт показав, що LIN28B якимось чином впливає на зріст людини, тому автори робіт вважають, що їхнє відкриття частково пояснює, чому дівчатка, які рано вступають в статеву зрілість, як правило, мають невеликий зріст, порівняно з тими, у кого перший менструальний цикл приходить в більш пізньому віці.

Крім того, ісландській групі вчених вдалося виявити гени, пов’язані з настанням менопаузи. Вік, в якому жінки переживають цей етап розвитку, становить від 40 до 60 років. Група Карі Стефансона з ісландською компанією eCODE Genetics, показала наявність в геномі людей генів, які пригальмовують або навпаки прискорюють прояву менопаузи на два роки.

А однією з груп вчених, керованою Кеном Онгом з Медичного дослідницького ради при епідеміологічній службі в Кембриджі, Британія, вдалося знайти варіації ДНК, що впливають на менархе і знаходяться в хромосомі поруч з іншими генами, пов’язаними з розвитком грудей у дівчаток і ломки голосу у хлопчиків.

Минулого тижня повідомлялося, що в ході порівняльного аналізу ген, що має відношення до грудної залози і молока, у семи груп ссавців — корови, качкодзьоба, опосума, собаки, миші, щура та людини, вчені прийшли до висновку: загальний предок цих груп існував на Землі близько 160 мільйонів років тому.

 

 

РИА Новости

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com