Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Світові затори: підхід Афін

Система руху по місту, введена тут ще в 1982 році, вельми проста: машини, номери яких закінчуються на парне число, можуть їздити по парних числах місяця. Відповідно, якщо номер закінчується на непарне число — по непарних. Дане правило діє тільки в робочі дні. Для контролю за його виконанням ніяких додаткових технологій не передбачено, тому вся відповідальність лежить на плечах місцевої поліції.

Тобто шанс проїхатися не в свій день і залишитися непоміченим існує, але якщо попадешся на очі поліцейському, доведеться викласти 72 євро для сплати штрафу.

Самі жителі міста знайшли вельми цікаве рішення, в основу якого ліг факт відсутності обмежень що­до кількості автомо­білів, зареєстрованих на одну людину. Це привело до того, що 44% афінських сімей володіють двома машинами, а 17% — трьома. Причому друга або третя машина — найчастіше стара, майже розбитий легковичок, куплений за низькою ціною.

Таким методом влада добилася швидше  зворотнього ефекту, адже використання старих автомобілів приводить до збільшення викидів в атмосферу, а це сприяє прискоренню процесу руйнування історичних пам’ятників, які привертають у країну сіртаккі мільйони туристів.

Подібні обмеження, але ще екзотичніші, впровадили в бразильському місті Сан-Паулу. Щопонеділка в години пік (з 7:00 до 10:00 і з 17:00 до 20:00) на вулиці заборонено виїжджати машинам з номерами, що закінчуються на 1 і 2, по вівторках — на 3 і 4 і так далі.

Тому рядовому туристові, у якого виникне бажання взяти машину напрокат в Сан-Паулу, насамперед варто поглянути на календар і номерний знак, а вже потім на сам автомобіль.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com