Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Збільшення неможливо?

Збільшення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати обернеться для України додатковим збільшенням дефіциту бюджету поточного року на 3–4% ВВП. Про це заявив академік, директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць, повідомляє «Дзеркало тижня».

Коментуючи прийнятий парламентом 25 червня в першому читанні законопроект про підвищення прожиткового мінімуму («за» висловилися 243 депутати. Не голосували БЮТ і коаліційна частина НУ-НС, заявивши, що нововведення розбалансують бюджет), Геєць підкреслив, що подібні лінійні рішення неефективні і шкідливі.

«Нам треба усвідомлювати, що ця криза має відновити рівновагу між реальними ресурсами й рівнем життя. На жаль, рівень життя має впасти. Така трагедія нашого сьогодення», — зазначив експерт.

Про небезпеку погіршення фіскальної ситуації у зв’язку із запропонованим в законопроекті підвищенням прожиткового мінімуму до 808 гривень з 1 липня 2009 року попереджає аналітик фінансового ринку Дмитро Сологуб.

«За нашими розрахунками, унаслідок падіння доходів бюджету (передусім, за рахунок різкого падіння імпорту та обвалу ВВП) і незбалансованості Пенсійного фонду, додатковий фіскальний дефіцит (крім 4% ВВП, передбачених у бюджеті) може становити цього року 3—5% ВВП. Таким чином, єдиним реальним джерелом фінансування цих популістських заходів може слугувати емісія НБУ, що неминуче призведе до прискорення інфляції», — пояснив він.

При цьому аналітик зазначив, що в умовах гострої економічної кризи й негативних очікувань населення підвищення прожиткового мінімуму призведе до зростання споживання (передусім імпортних товарів) і збільшення попиту на долар (в умовах надзвичайно низького рівня довіри як до національної валюти, так і до банківської системи), відповідно посиливши девальваційний тиск на гривню.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com