Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українська пшениця для голодних

За інформацією трейдерів, 7,2 тис тонн пшениці українського виробництва куплено на тендері Організації Об’єднаних Націй. Партія повинна бути відвантажена в липні напрямом до Бангладеш. Це другий випадок купівлі українського зерна в рамках допомоги третім країнам за програмами ООН, пише газета «Экономические известия».

Згідно з останньою доповіддю «Прогнози врожайності і продовольча ситуація», зроблену FAO (Food and Agriculture Organization), ціни на продовольство в країнах, що розвиваються, залишаються високими, попри те, що котирування на світовому ринку знизилися.

«У деяких країнах ціни перевищують і без того високі позначки, зафіксовані рік тому, або залишаються на тих же рекордно високих рівнях, погіршуючи ситуацію для мільйонів людей», — запевняють експерти.

Згідно з доповіддю, високі ціни на продовольство в країнах третього світу обумовлені зниженням врожайності, збіль­шенням імпорту і/або затримкою імпортних постачань, цивільними конфліктами, стійким попитом у сусідніх країнах, девальвацією національних валют, зміною продовольчої і торгової політики і високими транспортними витратами.

Світове виробництво зерна в 2009 році прогнозується на рівні 2208 млн тонн, що на 3,4% нижче рекордно високого урожаю минулого року, спади передбачаються у виробництві пшениці і кормових зернових. Проте, урожай-2008 буде другим за величиною за всю історію.

Зі свого боку, Україна, хоч і скорочує в поточному сезоні присутність на світових ринках, проте все ще залишається одним з основних його постачальників.

Мінсільгосп США вже збільшив свій стриманий прогноз експорту зерна в 2009/2010 з України на 1,5 млн т — до 14,02 млн т, зокрема, прогноз експорту пшениці підвищений на 1 млн т — до 6 млн т.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко озвучив прогноз експорту в 19 млн т зерна. Українська зернова асоціація прогнозує експорт на рівні 17 млн т. При цьому маржу українських агровиробників знижують високі маркетингові витрати при експорті зерна, зокрема подорожчання логістичної складової.

«Минулого сезону працівники сільського господарства недоотримали за свою продукцію 12 млрд грн, попри те, що Україна вивезла на експорт 25 млн т зернових культур», — сказав Козаченко.

Як зазначив Анатолій Кінах, лідер Українського союзу промисловців і підприємців, враховуючи зростання попиту на продовольство, Україна має унікальний шанс посісти провідну позицію на продовольчих і сировинному ринках.

«На жаль, на рівні уряду ми бачимо нерозуміння цих можливостей: ємність елеваторів в Україні недостатня, не працює система заставних закупівель, є проблеми в роботі Аграрного фонду», — говорить він.

За даними FAO, зростання цін на продовольство зачепило також і азіатський та африканський регіони. У Східній Африці, в Судані ціни на сорго в червні утричі перевищували рівень цін два роки тому.

В Уганді, Кенії й Ефіопії ціни на кукурудзу подвоїлися порівняно з цінами дворічної давності. У Західній Африці ціни знизилися наприкінці 2008 року унаслідок хороших урожаїв зерна, але потім знову підвищилися в 2009-му. У Гані ціни на кукурудзу в Аккрі більш ніж подвоїлися порівняно з червневим рівнем 2007 року.

Нагадаємо, що ООН звернулася до України восени минулого року з проханням постачити частину зерна рекордного урожаю на ринки бідних країн. Наприкінці вересня відбувся візит до України офіційної делегації ООН, яка провела переговори про участь України у Всесвітній продовольчій програмі (ВПП) як постачальника зерна для третіх країн.

У лютому віце-президент Національної сіль­ськогосподарської палати України Олександр Борзих повідомляв, що з початку поточного маркетингового року Україна експортувала близько 15 млн тонн зерна. Обсяг експорту вже кількаразово перевищив показник 2007-2008 фінансового року.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com