Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Декларування доходів поєднує інтереси держави та громадян України

Нещодавно в ДПІ у Голосіївському районі столиці відбувся брифінг начальника інспекції Олександра Миколайовича Кондрашова, в ході якої журналісти були ознайомлені з результатами кампанії декларування доходів 2009 року.

Звертаючись до присутніх, Олександр Миколайович, зокрема, сказав: «Велику частку у формуванні бюджету складає податок з доходів фізичних осіб. Робота з оподаткування доходів фізичних осіб, а саме, щорічна кампанія декларування доходів громадянами та проведення податковими органами річних розрахунків податку з доходів фізичних осіб є процесом, що поєднує інтереси держави та громадян України.

Визначальною ідеологією кампанії декларування доходів є спрямування громадян на добровільне виконання свого конституційного обов’язку зі сплати податків та підвищення податкової культури.

Окрім відповідальності громадянина перед державою та суспільством, поняття «податкова культура» передбачає високий рівень обізнаності з положеннями податкового законодавства. Саме на підвищення цього рівня спрямована широкомасштабна роз’яснювальна робота, яку проводить податкова служба України.

Організація та проведення деклараційної кампанії податківцями Голосіївського району столиці щороку вдосконалюється. Впроваджується новий підхід до роботи з населенням, застосовуються креативні методи — керівникам підприємств-платників податків надсилаються sms-повідомлення з нагадуванням про проведення деклараційної кампанії; власна друкована продукція розповсюджується у приміщеннях районних поліклінік, приватних клінік та стоматологічних кабінетів, перукарень та салонів краси, розташованих у Голосіївському районі тощо.

Високий рівень професіоналізму податківців району, сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків та налаштованість на створення максимально сприятливих умов для громадян забезпечили успіх цьогорічної кампанії декларування доходів.

З початку року до ДПІ у Голосіївському районі м. Києва 1659 громадян подали декларації про доходи за 2008 рік. З них громадянами, які зобов’язані були подати декларації, подано 827 декларацій. Ними розраховано до сплати податок з доходів в сумі понад 20 млн. грн.

З кожним роком все більше українців подають декларації про доходи з метою отримання податкового кредиту. Умови включення до податкового кредиту суми коштів, сплачених платником податку — одне з найпоширеніших питань, за роз’ясненням якого до податківців Голосіївського району столиці зверталися громадяни під час проведення кампанії декларування.

Якщо під час минулорічної деклараційної кампанії районні податківці отримали 792 декларації від громадян, які мали право їх подати на використання податкового кредиту, то з початку 2009 року до ДПІ у Голосіївському районі надійшло 832 декларації. Цим громадянам розраховано до повернення податок з доходів в сумі понад 621 тис. грн.

Дещо зменшилась кількість декларацій, поданих громадянами, що отримали доходи понад 1 млн. гривень. Якщо минулого року в районі проживало 66 мільйонерів, то цього року, внаслідок економічної кризи, доходи понад 1 мільйон задекларували 58 громадян. Проте, не зважаючи на зниження рівня доходів, заможними мешканцями району у першому півріччі 2009 року сплачено до бюджету майже 12 мільйонів 700 тисяч гривень податків. Цей показник майже на 2,5 мільйони гривень перевищує минулорічний.

Порівняно з минулим роком зросла й кількість громадян, що задекларували отримання іноземних доходів. З початку року 116 громадян задекларували такі доходи за 2008 рік на загальну суму майже 128 млн. грн., з яких належить до сплати податок з доходів фізичних осіб в сумі майже 18 млн. грн. Минулого року цей показник не досягав 8 мільйонів».

 

ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com