Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Без вибору

Не дивлячись на обіцянки Міністра освіти і науки Івана Вакарчука, нинішні першокурсники все ще не можуть обирати предмети для навчання за своїм бажанням.

«Реально ця схема запрацює приблизно через рік. Індивідуальні робочі плани на перший семестр, як і велить закон, були розписані ще в червні, сформовано навантаження, розклад. А зараз ми хочемо конкретно запитати у кожного першокурсника, які предмети він хотів би вивчати. Плануємо зробити це в жовтні. Після опитування ми поглянемо, як краще сформувати навчальні групи. Схоже справа йде і в інших ВНЗ», — пояснив перший проректор Східноукраїнського національного університету імені В.Даля (CНУ) Михайло Смирний. За словами Смирного, можливо, вже в другому семестрі, тобто в січні 2010 року, студентам запропонують обирати предмети. «Ми думаємо над тим, які предмети включити в список вибору і як полегшити його для першокурсників. Швидше за все, зробимо до предметів анотації, адже студенти першого курсу про ці дисципліни нічого не знають», — говорить він. На вибір у СНУ запропонують екологію, економіку, риторику, філософію культури, історію світових цивілізацій. «Можливість обрати з 25 гуманітарних предметів 4 студент технічного ВНЗ має право впродовж чотирьох років навчання. І не обов’язково, щоб це сталося в першому ж семестрі, такі предмети можуть читатися і на третьому, і на четвертому курсі. Наказ МОН цього не регламентує і віддає на розсуд ВНЗ», — пояснює проректор з науково-педагогічної роботи нацуніверситету «Львів­ська політехніка» (НУ ЛП) Богдан Моркляник. «У більшості ВНЗ першокурсники, спілкуючись із старшокурсниками, з’ясовують, кому з викладачів простіше складати іспити. Я побоююся, що саме так і здійснюватиметься ними вибір предметів», — говорить координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Чорних. Нагадаємо, 9 липня Міністр освіти і науки Іван Вакарчук підписав наказ про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com