Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Найабсурдніші автозакони

В українських Правилах дорожнього руху є норма, згідно якої заборонено рухатися в лівому ряду, коли вільний правий. Будь-якій нормальній людині вона здасться абсурдною. Але...

Лідером по виробництву безглуздих законів, як завжди, є Сполучені Штати Америки. Така ситуація у величезній країні виникла завдяки автономності кожного штату і системі прецедентного права. Багато законів, які зараз здаються смішними, колись були актуальні.

Наприклад, в Пенсільванії до цих пір не скасовано правило, згідно якому автомобіліст при зу­стрічі з гужовим транспортом, щоб не налякати коня, зобов’язаний накрити машину покривалом, а якщо кінь все одно боїться автомобіля — розібрати його на частини і заховати в кущі.

В Каліфорнії заборонено в’їжджати на автомобілі в басейн, мити транспортний засіб використаною нижньою білизною, і тримати в гаражі що-небудь окрім автомобіля. Крім того по каліфорнійських законах автомобіль без водія не може пересуватися із швидкістю більше 60 миль в годину. Список парадоксальних законів міг би поповнитися ще одним, коли б не губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер. Він забракував законопроект, згідно якому пропонувалося заборонити тримати домашніх тварин на колінах під час їзди. Є курйозні закони і штаті Монтана. У цей штат не можна в’їжджати, якщо в автомобілі знаходяться вівці і немає спеціальної людини (окрім водія) котра за ними наглядає. Штраф за це порушення складає більше 50 доларів. Коли закон ухвалювали, це була дуже значна сума. У штаті Теннесі заборонено стріляти з автомобіля в будь-яку дичину, окрім китів. Можливо, ухвалення цього закону лобіювали крупні промисловці, що займалися китобійним промислом? У штаті Мічіган заборонено продавати автомобілі у неділю, і винні в цьому зовсім не релігійні забобони. Просто був прецедент порушення трудового законодавства — продавців примушували працювати по вихідних. Суддя проникся проблемами працівників автосалону і зопалу визнав торгівлю автомобілями в неділю незаконною. У Арканзасі заборонено подавати звукові сигнали біля сендвіч-барів після 21:00. Такий закон ухвалений для того, щоб не будити відвідувачів сенд­віч-барів, які після ситної вечері вирішили поспати прямо в закладі громадського харчування. У штаті Алабама заборонено водити автомобіль босоніж. Прецедент, що послужив приводом для даної заборони трагічний. Водій, що збив людину, виправдовувався тим, що він не міг загальмувати, тому що педаль гальма була дуже гарячою, і він не міг на неї натиснути. Є цікаві закони і в інших країнах американського континенту. Наприклад, в Мексиці заборонено голитися за кермом. Штраф за це лиходійство еквівалентний 30 доларам. Таке ж покарання чекає мексиканок, які накладають макіяж під час руху У Німеччині заборонено зупинятися на автобанах, навіть якщо в автомобілі закінчився бензин. Також в цій країні заборонено йти по трасі пішки. Штраф за такі злочини складає близько 100 доларів. У Таїланді заборонено управляти автомобілем або мотоциклом без сорочки. Штраф за це порушення складає близько 10 доларів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com