Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Буде нова стратегія в Афганістані

Кого б із кандидатів у президенти Афганістану не було оголошено переможцем виборів, новий лідер країни повинен робити значно більше для вирішення першочергових завдань, ніж робилося раніше, заявила держсекретар США Гіларі Клінтон, передає Бі-Бі-Сі.

За словами Клінтон, для президента Афганістану дуже важливо буде будувати взаємини зі США, армією і афганським народом.

Проте держсекретар США виглядала дещо невпевнено, коли її запитали, чи беззастережно США підтримають Хаміда Карзая, якщо він знову стане афганським президентом.

Вона відповіла, що «з президентом Карзаєм було легко співпрацювати щодо багатьох питань».

«Проте абсолютно ясно, що якщо за результатами виборів його буде переобрано, між ним і народом Афганістану, також як і між його урядом і урядами країн-союзників, повинні будуть виникнути якісно нові взаємини», — додала держсекретар США.

Клінтон також заявила, що головною метою американських сил в Афганістані як і раніше залишається перемога над «Аль-Каїдою».

За її словами, в процесі перегляду своєї політики щодо Афганістану Вашингтон переконався, що американська присутність у регіоні все ще необхідна.

За її словами, стратегія боротьби з талібами залишиться незмінною, проте детальний аналіз дій сил США у регіоні допоміг адміністрації Білого дому зрозуміти, яка саме тактика є найдієвішою.

«Ми хочемо робити все максимально продумано. Ми маємо намір продовжити боротьбу з екстремізмом найбільш раціональним і розумним способом», — сказала Клінтон.

За її словами, співпраця з іншими сторонами, які також зацікавлені у перемозі над екстремізмом, украй важлива для досягнення результату.

Як приклад Клінтон навела ситуацію в Іраку, сказавши, що завдяки такій тактиці рівень насильства в країні помітно знизився, і це дозволило силам США передати контроль над ситуацією в руки самих іракців.

Держсекретар під­кре­слила, що такого ж розвитку ситуації, а саме можливості поступово передати контроль над безпекою в Афганістані в руки афганців, США чекають і від майбутнього президента країни.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com