Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

А чи була епідемія?

В країні немає епідемії «свинячого грипу», але є банальна епідемія грипу — як і щороку. Але в результаті збочення фактів в Україні оголошена епідемія абсолютно іншої хвороби. Всього за один день під цим приводом уряд вирішив витратити декілька мільярдів гривень.

Далі можна вже нічого не пояснювати. Але деталі не гірші, ніж суть того, що відбувається.

Давайте відповімо на декілька питань:

- Чи існує в Україні епідемія «свинячого грипу»?
- Чи існує в Україні епідемія взагалі? — Чому інформаційний простір вже два дні як наповнено інформацією про «свинячий грип»?
- Хто заробляє на епідемії?

Для відповіді на ці питання потрібно простежити, як розвивалися події. До минулої п’ятниці країна жила без епідемії.

30 жовтня, в інформаційних агентствах з’явилися перші повідомлення про те, що від грипу і ГРВІ в західних областях України за останніх 11 днів померли 30 або 34 людини (за різними версіями).

Всього хворих до 30 жовтня було 40 тисяч чоловік. Припустимо, це багато. Хоча, можливо, і ні. На дворі листопад, вогкість, холод. І чомусь не наводиться статистика минулих років. Немає даних для порівняння. А значить, можна говорити все, що завгодно.

Так і вийшло. Того ж дня заговорили про епідемію свинячого грипу і атипової пневмонії в Україні.

Із слів міністра охорони здоров’я Василя Князевича: «На жаль, ми повинні констатувати, що в Україні фактично почалася епідемія каліфорнійського грипу A/H1N1. Ми розглядаємо можливість оголошення карантину не лише в західних областях, але і по всій країні, оскільки вірус поширюється надзвичайно швидко», — сказав він. Тут же новину підхопили і розвинули Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та РНБО.

А тепер увага. Чи знаєте ви, що таке епідемія? Класика жанру говорить, що це хвороба, яка поширюється із швидкістю більшою, ніж до цього.

Теорія епідемій розповідає, що спочатку в тиждень захворюють декілька людей. Якщо їх не лікувати, то з часом накопичується критична кількість хворих. А після того, як, умовно, захворюють 649 осіб, процес зараження нових людей прискорюється в десятки і сотні разів. Ця грань називається «Епідемічний поріг». Після того, як вона перевищена, починається епідемія.

Цікаво, на основі яких даних Князевич оголосив епідемію «свинячого грипу»? Він не привів жодної статистики, окрім загальної кількості хворих від ГРВІ та грипу.

Адже на той час було відомо ще і таке: «В Україні офіційно підтверджено два випадки свинячого грипу. 5 червня 2009 року лабораторія в Лондоні підтвердила захворювання грипом А/H1N1 в українця, прибулого з Парижа. Після лікування пацієнт відправився додому, до Чернівців. Крім того, в кінці вересня у чоловіка, який прибув з Кіровоградської області до Києва і був госпіталізований з діагнозом «пневмонія», підтверджена приналежність виділеного штаму вірусу грипу до типу А/Н1N1».

Отже, разом, 40 тисяч застуджених, 30 померлих від загальних простудних і вірусних захворювань плюс ДВА!!! підтверджених випадку А/H1N1. То хіба епідемія починається після двох підтверджених хворих?

30 жовтня виявилось, що хворих А/H1N1 не два, а цілих три. Міністерство охорони здоров’я потвердило, що лише один випадок смерті з 30 має діагноз «свинячий грип».

Окреме питання, як вони визначені. В понеділок голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва розповіла, що до України в рамках гуманітарної допомоги від США поступили 200 тестових комплектів. Але до них не вистачає особливих деталей («праймерів»), які потрібні безпосередньо для ідентифікації «свинячого грипу». Виходить, його визначили на звичайному мі­кроскопі?

30 жовтня Тимошенко заявила, що в Україні лабораторно підтверджено 11 випадків захворювання грипом А/H1N1.

Знову повторимо питання — 11 чоловік це епідемічний поріг для країни з населенням 46 мільйонів чоловік?

Пізніше в понеділок стало відомо про 22 хворих. Всього за два дні. 2 листопада з’явилася така новина: «До теперішнього часу в Україні зафіксовано 67 смертельних результатів від захворювань грипом і ГРВІ, повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазорішинець на брифінгу в понеділок. Всього зареєстровано 255 тисяч хворих ГРВІ та грипом, 15 тисяч з яких знаходяться в стаціонарі, у тому числі 170 чоловік — у відділенні інтенсивної терапії. При цьому офіційно підтверджено 22 випадки захворювання грипом А/H1N1».

А дві години опісля в той же день Тимошенко назвала іншу цифру — 14 хворих, при цьому вона підкреслила, що число заражених «свинячим грипом» за станом на понеділок не змінилося.

І 2, і 3, і 11, і 14, і 22 — всі ці числа говорять лише про те, що міністр і його перший заступник придумали епідемію «свинячого грипу». Висмоктали її із стерильного медичного пальця. А прем’єр-міністр і президент підтримали їх в цьому занятті.

Нарешті, пік маразму. Вже 30 жовтня Тимошенко заговорила про можливість масової вакцинації. «Рішення про масову вакцинацію не прийняте, оскільки учені ще радяться і остаточно не визначилися в її доцільності», — сказала вона.

Так, можливо, є епідемія. Але не «свинячого грипу», а звичайного. Або ГРВІ. Що, знову ж таки, нормально для осені.

Сьогодні Міністерство охорони здоров’я дає статистику, яку неможливо порівняти з попередніми роками, аби зрозуміти, наскільки збільшилася кількість хворих, який насправді рівень смертності. При цьому,  кажучи про пневмонію, навіть сама Тимошенко визнає, що «динаміка в порівнянні з попереднім роком приблизно така ж. Але кількість смертних випадків на 20% нижча».

І ще. Є загальновідома статистика. Щороку від різних мутацій грипу вмирають півмільйона осіб. Це приблизно 1 400 тисяч осіб в день.

Та ж ситуація по пневмонії. Від простого запалення легенів у всьому світі щороку вмирають лише 2 мільйони дітей. Напевно, ще стільки ж дорослих, тому що застуджуються всі і в будь-якому віці.

З цієї точки зору 30 померлих (нині уже 71 особа. Ред.) в Україні, при тому, що кожна з цих смертей — горе для бли­зьких, невелика цифра.

Адже згідно даним регіональних бюро Усесвітньої організації охорони здоров’я, загальна кіль­кість лабораторно підтверджених випадків захворювання людей, викликаних вірусом А/H1N1, в світі складає 407 тисяч 677, у тому числі 4 тисяч 877 — летальних випадків.

То хіба це дає нам привід говорити про смертельну загрозу, навислу над Україною?

В кінці 90-х по пів­денній Україні прокотилася епідемія холери. 2 роки підряд лікарі знаходили трупи бомжів, оголошували про знайдену у них холеру і вибивали під боротьбу з хворобою гроші. Кожного разу, приблизно через місяць, лікарі оголошували про перемогу над епідемією, і будь-яка інформація про холеру зникала. Самі медпрацівники говорили, що таким чином чиновники облздравів заробляли гроші в умовах, коли медицина хронічно недофінансовувалися.

Зараз ця схема може бути використана в масштабах всієї країни.

У країні немає епідемії «свинячого грипу». Швидше за все, є банальна епідемія грипу — як і щороку. Але в результаті збочення фактів в Україні оголошена епідемія абсолютно іншої хвороби. І під цим приводом уряд вирішив витратити 5,5 мільярда гривень.

Далі можна вже нічого не пояснювати. Але деталі не гірші, ніж суть того, що відбувається.

Дуже дивний факт — швидкість, з якою уряд і президент відреагували на нібито виниклу епідемію. Про «епідемію» стало відомо 30 жовтня. І того ж дня були прийняті всі ключові рішення.

Як тільки стало відомо про хвороби, в.о. міністра фінансів Ігор Уманський і прем’єр Юлія Тимошенко сказали, що готові дати гроші на боротьбу з хворобою. Потрібно лише знати, скільки.

І от диво! Вже того ж дня вони знали, скільки потрібно!

Це само по собі дивно. При нашій бюрократії і безгосподарності, збір інформації від лікарень і аптек зайняв би мінімум тиждень. За один день вона могла поступити лише в двох випадках: або її було заготовлено заздалегідь, або її не було взагалі.

«Уряд виділяє 0,5 мільярдів гривень для того, щоб купити всі необхідні лікарські засоби», — сказала Тимошенко, відкриваючи уранішнє засідання уряду в п’ятницю.

Трохи пізніше того ж дня, на зустрічі з керівниками західних областей, вона назвала вже в шість разів велику цифру — 3 мільярди. «Це в два рази більше, ніж необхідний об’єм ліків. На ці 3 мільярди гривень будуть куплені ліки, маски, медичне устаткування, в областях будуть створені спеціальні лабораторії, будуть створені спеціальні урядові групи, які працюватимуть в областях», — сказала прем’єр.

Правда, через якийсь час 3 мільярди виправили на 500 мільйонів. Чи звучала цифра 3 мільярди, вже ніхто не може точно сказати. Пропонуємо вважати, що так. Оскільки того ж дня її розмножили багато телеканалів і друкарські ЗМІ.

У обох випадках Тимошенко не уточнила, з яких джерел уряд планує виділити дані кошти. Нагадаємо, зараз в Кабміну взагалі немає грошей, і він бере у борг під 30% річних.

Теоретично, це означає, що гроші повинен буде надрукувати Нацбанк. І, звичайно ж, він не має права відмовити. Тут же справа серйозна.

В понеділок питання грошей отримало цікаве продовження. Віктор Ющенко запропонував дофінансувати підвищення соцстандартів за рахунок таємничого джерела — «економії на обслуговуванні внутрішнього боргу».

Того ж дня Тимошенко подала в Раду поправки до бюджету-2009. У них вона запропонувала профінансувати виділення грошей на боротьбу з «свинячим грипом» за рахунок того ж джерела — «економії на обслуговуванні внутрішнього боргу».

Так от, йдеться про 5,5 мільярдах гривень. Уряд планував цього року витратити на обслуговування держборгу 10 мільярдів гривень. Але по факту витратить лише 4,5 мільярда. Дав грошей МВФ, плюс на рекапіталізацію витрачено значно менше, чим очікувалося.

Звичайно, цих грошей немає «в натурі». В будь-якому разі, їх повинен буде «надрукувати» Нацбанк. Тому мають бути дуже вагомі причини, аби Стельмах не міг відмовити Тимошенко.

І виявилось, що для цього є всі передумови. Лише здається, що до 30 жовтня Україна жила без «свинячого грипу».

Вже два роки в країні і світі постійно ведеться інформаційна кампанія, яка повинна була привчити населення до двох думок. Перша — що ця хвороба існує. Друга — що вона дуже небезпечна.

Кампанія працювала за принципом закону епідемії. Потік інформації накопичувався, але декілька новин в день на одну і ту ж тему не можна було проаналізувати. Тому новини працювали на створення когось інформаційного фону і тривоги.

30 жовтня настав ключовий момент. Того дня почали говорити всі — Міністерство охорони здоров’я, Тимошенко, Ющенко, Богатирьова. Всі кинулися піаритися на гучному інформаційному приводі. І тут же у людей спрацювала глибинна пам’ять. Все, чим їх напихали два роки, вилилося в психоз. Тут же виникли маски, черги в аптеках і розмови про необхідність витратити 500 мільйонів, 3 мільярди і 5,5 мільярдів.

Проаналізувавши новини в інтернеті, можна було чекати, що ліки купуватимуться в британської GlaxoSmithKline PLC. Але в реальності, виявилось, що виграє інша фармацевтична компанія.

30 жовтня секретар РНБО Раїса Богатирьова заявила, що Україна звернеться за гуманітарною допомогою до країн, в яких є препарати, чутливі до вірусу A/H1N1.

Серед всього іншого, до складу гуманітарної допомоги повинен входити «Таміфлю» — цей препарат рекомендує ВІЗ для боротьби з «свинячим грипом». За словами заступника міністра охорони здоров’я, по рекомендації ВІЗ, «якщо в регіоні зареєстрований хоч би один випадок захворювання грипом A/H1N1, то лікування стає єдиним для всіх хворих ОРЗ».

«Таміфлю» — препарат швейцарської компанії F. Hoffmann-La Roche LTD. І саме цій компанії найближчим часом потечуть сотні мільйонів з України.

«Таміфлю», а не інші ліки від звичайного грипу, вже дають всім вагітним жінкам, які живуть на заході України і звертаються за допомогою до лікарів після випадкового чиха.

Не хочеться коментувати обгрунтованість рі­шень ВІЗ. Але чому в Україні, де немає епідемії «свинячого грипу», вагітних напихають саме цим препаратом?

Підведемо підсумки.

Висновок перший. Епідемія «свинячого грипу» придумана.

Висновок другий. Проте, під неї уряд хоче витратити 5,5 мільярдів.

Висновок третій. Тому прем’єр, президент, глава РНБО і, природно, Міністерство охорони здоров’я всіляко стимулюють тему епідемії. Їх підтримують маса різних людей — від міжнародних чиновників і бізнесменів до простих людей, що піддалися психозу.

Висновок головний. Все це не означає, що хвороби немає. Є, але вона інша — звичайний грип. Тому захищайтеся від інфекції. Але, купуючи маску або «Таміфлю», пам’ятайте, що у цей момент хтось заробляє на вас.

 

 

Сергій Лямец, УП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com