Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вибачатися ніколи не пізно

Британський прем’єр-міністр Гордон Браун принесе вибачення за роль, яку зіграла Великобританія в переселенні тисяч дітей у колишні колонії в ХХ столітті.

Йдеться про програму «Діти-мігранти», яка була припинена лише 40 років тому.

У рамках цієї програми, дітей з бідних білих родин відправляли для «кращого життя» в Австралію, Канаду й інші колишні британські колонії. Однак багато з них там зазнали жорстокого поводження, були поміщені в притулки або стали батраками на фермах.

Гордон Браун доручив урядовим чиновникам зв’язатися з учасниками програми «Діти-мігранти», які залишилися в живих, — для того, щоб виступити із заявою на цей рахунок в 2010 році.

У рамках програми «Діти-мігранти», яка діяла до 1967 року, білих дітей з неблагополучних родин відправляли для збіль­шення народонаселення в колишні британські колонії.

Багато батьків навіть не знали, що їхніх дітей відправляють за кордон, а деяким дітям перед відправленням говорили, що їхні батьки вмерли, а на них чекає благополучне життя в Австралії або інших країнах.

Гордон Браун направив лист главі парламентського комітету з охорони здоров’я, у якому йдеться про те, що для Британії «настав час» вибачитися за діяння попередніх урядів.

А британський міністр у справах дітей Эд Боллс сказав в інтерв’ю телеканалу Sky: «Подібна політика проводилася протягом сотень років по усьому світу, але особливо — в 1950-ті й 1960-ті роки. Важливо, щоб ми принесли вибачення за цю політику й у такий спосіб ясно висловили б своє ставлення до неї».

Прем’єр-міністр Австралії Кевін Радд принесе вибачення так званим «забутим австралійцям», тобто майже півмільйону громадян країни, які утримувалися в притулках і дитячих будинках між 1930 і 1970 роками.

Як стало відомо пізніше, більшість «забутих австралійців» зазнали в цих установах украй жорстокого ставлення.

Минулого року аборигени Австралії також подали позов проти уряду країни. Владу звинувачують в тому, що дітей тубільців, яких відібрали у батьків наприкінці 60-х років, використовували як піддослідних кроликів для вивчення способів лікування прокази.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com