Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українські права дійсні майже скрізь

Практично у всіх країнах світу Правила дорожнього руху ідентичні. Але не завжди іноземні туристи можуть вільно користуватися водійським посвідченням, отриманим у себе на батьківщині.

Під час поїздки за кордон іноді виникає необхідність скористатися прокатом автомобілів. Але не завжди, пред’явивши українські права, можна отримати прокатний автомобіль. У більшості країн українські права дають можливість тільки управляти автомобілем. Річ у тому, що українське водійське посвідчення не є посвідченням особи, оскільки в ньому не вказана адреса проживання.

Вирішити проблему з пунктом прокату в більшості випадків досить просто. Слід пред’явити закордонний паспорт або будь-який інший документ, який є посвідченням особи в цій країні.

Для керування автомобілем в країнах-учасницях Віденської конвенції ООН «Про дорожній рух», прийнятої в 1968 році (близько 200 країн) досить мати водійське посвідчення, видане в будь-якій з країн-учасниць. При цьому в самій конвенції йдеться про Міжнародне водійське посвідчення.

Це документ, дублює дані водійських прав вісьмома мовами, — п’ятьма офіційними мовами ООН (англійською, французькою, іспанською, російською, китайською) і трьома додатковими: німецькою, японською, і арабською.

Міжнародне водійське посвідчення дійсне тільки при пред’явленні оригіналу водійських прав, виданих в одній з країн-учасниць конвенції про дорожній рух, але при цьому воно не є обов’язковим, якщо в правах основні пункти дублюються латинським шрифтом.

Це означає, що пластикові права, видані в Україні дійсні в більшості країн, а водійські посвідчення, отримані ще при СРСР, не відповідають цим стандартам. Для подорожі за кордон, до старих посвідчень обов’язково слід отримати права міжнародного зразка.

Процедура отримання міжнародних прав досить проста. Для оформлення документів достатньо копії водійських прав і фотографії. Вартість міжнародного водійського посвідчення залежить від терміну його дії. Документ, що діє три роки з моменту видачі, обійдеться в 316 гривень. П’ятирічне посвідчення трохи дорожче — 407 гривень. Вся процедура оформлення займає близько тижня.

Якщо з туристами все досить просто і зрозуміло, то для тих, хто виїжджає на постійне місце проживання в інші країни, все не так однозначно. Одне з останніх досягнень Міністерства закордонних справ України — попередня домовленість про визнання українських водійських посвідчень в Іспанії. У разі вдалого завершення переговорів з цього питання, тим, хто вирішив осісти в Іспанії, не доведеться перескладати екзамени з теорії та по водінню.

В Ізраїлі поліцейським слід пред’являти закордонні права тільки із закордонним паспортом. Тим, хто вирішив залишитися там надовго, треба протягом 36 місяців пройти тест по теоретичній частині правил дорожнього руху. Якщо з першого разу тест не складено, то доведеться перескладати і теорію, і водіння. Якщо здати на права не вдалося з третьої спроби — відправлять на навчання в автошколу.

У Чехії ті, хто має посвідку на проживання, можуть користуватися правами, виданими в будь-якій країні-учасниці Віденської конвенції ООН «Про дорожній рух». Заміна водійського посвідчення проводиться тільки після того, як людина стає повноправним громадянином. При цьому перездавати іспити не потрібно зовсім.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com