Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Наближаючись до Різдва

Ми наближаємося до одного із самих радісних свят в історії християнства — Різдва Христового. Що ж ми святкуємо в цей день? Усі розуміють його по-різному. Одні дарують подарунки, інші накривають стіл, а треті йдуть у гості. І все це разом теж певна повага до свята. Людина, віддаляючись від суєтної роботи, міняючи атмосферу свого життя, уже перебуває на шляху відновлення і духовної трансформації.

Але в церковній традиції час від Різдва Христового (7 січня) до Хрещення (Богоявлення) (19 січня) називається святками. У цей особливий період часу християнин покликаний до осмислення власного життя у світлі найбільшої події в історії людства — Пришестя у світ Христа Спасителя. Боговтілення Христа — початок християнства. Різдво Ісуса наповнює змістом наше життя. Минуле, сьогодення, майбутнє — буття людства перетворюються вірою і християнським досвідом. Життя Христа це не минуле, це не дитяча різдвяна історія для дітей, а реальна присутність Бога в сьогоденні. Час різдвяних святок — це час перетворення нашого соціуму, наповнення його новим радісним змістом і сенсом.

Різдво Христове не можна звести тільки до сентиментального оповідання про Дитину в яслах, до маленького, миленького Іісуса. У Віфлеємі відбулася глобальна подія світової історії: Сам Бог прийшов до людини, освятив людське буття. І людство брало участь у цьому пришесті. Спасителя зустрічали Богородиця, Йосип, пастухи, волхви, що представляли увесь світ. У цій зустрічі брала участь вся природа. Звершилася славна таємниця: у цей світ увійшов Сам Бог. Звідси друге свято періоду святок — Хрещення (Богоявлення) (19 грудня). Христос з’явився людині, миру, всій світобудові. Коли Христос увійшов у води Йордану, Він і всю природу зробив частиною Свого Втілення. Це значить, що у водах Йордану Господь приймає на себе всі гріхи світу, страждає разом з кожною людиною і всі розчарування, трагедії людського існування. Він зсередини перетворює у радість. У Богоявленні (Хрещенні) — особливій темі періоду святок — ми бачимо Христа як Агнця Божого і святого пророка Іоанна Хрестителя, який вказує на Нього зі словами: «Се Агнець Божий, Котрий бере на Себе гріхи світу» (Ін. 1:29). Крізь віка, кожного року, у день Хрещення Господнього Православна Церква звершує великий чин освячення води. Через краплі святої води увесь всесвіт, природа, людське життя наповнюються благодаттю, силою, енергією й любов’ю Святої Трійці. «Свята Різдва Христового і Богоявлення виявляють нам, — за словами видного богослова протопресвітера Олександра Шмемана, — космічний вимір християнської віри».

Рятуючи людину, Бог відновлює увесь світ. Свято Різдва і Богоявлення відкривають нам не тільки взаємини між Богом і людиною, але і преображають увесь світ. Нам відкривається нова благодатна перспектива, проекція християнської місії і дії. Це значить, що покликання християнина, як дитини Церкви не лише проповідувати особисте спасіння: «сповідайся, причащайся, будь слухняним, постуй, ходи в храм, і ти врятуєшся». Православні віруючі християни повинні активно впроваджувати цінності Православ’я і саме Христове Царство у всі сфери людської діяльності, творчості та соціальної мотивації, пам’ятати, що на кожній Божественній Літургії вони від імені всього світу, усього людства приносять Богові свої приношення: радощі, проблеми, натхнення, пошук сенсу життя, протиріччя і потрясіння. Християни свід­чать, що Бог своєю силою може насправді все сумне перетворите на радість, все темне на світле, все руйнівне на цілісність. Бог хоче, щоб наш світ знову став реальною платформою відродження, оновлення і спілкування людини з Богом. Така радісна і смислотворча тема свята Різдва і Хрещення.

протоієрей
Діонісій Мартишин,
завідувач кафедри православної культури та теології МАУП, настоятель академічного храму
дванадцяти апостолів
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com