Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Росія скорочує експорт вуглеводнів

Газпром за перші дев’ять місяців 2009 року скоротив експорт до ЄС на 20 відсотків, пише газета Коммерсант з посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Більше  скоротився експорт до ЄС лише у Нігерії. При фактичному обсягу поставок російський концерн, як і раніше, залишається найбільшим експортером газу до ЄС.

Катар, наприклад, у січні-вересні збільшив продажі газу в Європу на 66 відсотків, Лівія — на 2 відсотки, а Алжир — скоротив, але лише на 9 відсотків.

У Газпромі стверджують, що дані МЕА відображають ефект «високої бази», тобто рекордний обсяг поставок у 2008 році, тоді як в інших постачальників зростання в минулому році майже не було. У 2009 році експорт газу в далеке зарубіжжя складе 142 млрд кубометрів, тоді як у 2008 році — 159 мільярдів кубометрів газу. При цьому Газпром вже у 2010 році планує збільшити експорт газу в далеке зарубіжжя на 13 відсотків порівняно з поточним роком — до 160,8 мільярда кубометрів.

Експерти відзначали, що озвучена на 2010 рік Газпромом цифра відповідає мінімальним контрактним обсягам на 2010 рік, а не реальній здатності ринків спожити цей газ. Європейські компанії вже заявили, що візьмуть у 2010 році російського газу менше, ніж передбачено контрактами.

Влітку на ринках Великобританії катарський газ коштував 75 доларів за тисячу кубометрів, а російський газ за довгостроковими контрактами в Західній Європі — 220-240 доларів за аналогічний обсяг.

Російський концерн очікує «зникнення тимчасового надлишку газу» на європейському ринку вже в 2011 році. До цього моменту ціни спотового ринку, на якому операції здійснюються за поточною ринковою ціною, і ціни довгострокових контрактів, прив’язані до ціни нафтопродуктів, повинні зрівнятися.

У 2008 році, за даними Eurogas, Європа спожила 517 мільярдів кубометрів газу. За прогнозом Газпрому, в 2009 році споживання газу в Європі знизиться на 5-7 відсотків.

КоммерсантЪ
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com