Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Уже стурбовані

У Європейському союзі побоюються, що в період між першим і другим туром президентських виборів ситуація в Україні може вийти з-під контролю.

«Ми в значній мірі стурбовані можливою політичною нестабільністю в цій країні, що негативно позначиться на переговорному процесі з приводу підписання угоди про асоціацію між Євросоюзом і Україною в 2010 році», — заявив європейський дипломат, близький до ЄС.

«З першим раундом все добре, але багато цікавих речей може відбутися до і після другого раунду», — відзначив дипломат.

За підсумками першого раунду, що пройшов минулої неділі, в президентських перегонах лідирують голова опозиції Віктор Янукович і прем’єр Юлія Тимошенко. Вони вестимуть боротьбу за президентське крісло в ході другого раунду 7 лютого.

Єврообсервер відзначає, що існують декілька негативних сценаріїв розвитку політичної ситуації в Україні. Один із них — це поява декількох президентів.

Вищий адміністративний суд, якому в цих суперечках належатиме вирішальний голос, має зараз двох голів, один з яких лояльний Януковичу, а інший — Тимошенко, відзначає видання. Якщо виникне суперечка і один глава суду скаже, що справжній переможець — Янукович, а інший підтримає Тимошенко, то нинішній президент України Віктор Ющенко може заявити, що в умовах патової ситуації він все ще лідер держави.

Спікер парламенту Володимир Литвин може також заявити, що він головний в умовах конституційної кризи, і при гіршому розкладі спір загрожує вилитися у вуличні безлади, пише Еврообсервер.

За повідомленнями, у Януковича тисячі прихильників, які готові прибути до Києва для його підтримки. Тимошенко як прем’єр-міністр контролює поліцію, відзначає видання.

Брюссель «розглядає Україну швидше як буфер проти Росії, чим як перспективного члена Євросоюзу». Проте нестабільність може поставити під загрозу газові постачання в країни ЄС, оскільки через Україну проходить 80% російських енергоносіїв, що експортуються до Європи. Це також може звести нанівець зусилля ЄС по проведенню реформ в інших пострадянських республіках, включаючи Росію, пише видання.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com