Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Агджа на волі

Турок Мехмет Алі Агджа, що вчинив замах на Папу Римського Іоанна Павла II 18 січня вийшов на волю після 30-річного тюремного ув’язнення.Після звільнення 52-річний Агджа планує зустрітися з нинішнім понтифіком Бенедиктом ХVI. Він також повідомив про намір написати разом з американським письменником Деном Брауном спільну книгу Код Ватикану, а потім на її основі зняти повнометражний фільм.

Раніше Агджі запропонували 2 мільйони доларів за ексклюзивне інтерв’ю для документального фільму, а також 5 мільйонів доларів за написання двох книг, одна з яких — його автобіографія. Про те, хто виступає замовником, нічого не повідомляється.

Агджа також повідомив, що написав Дену Брауну про книгу Код Ватикану, яку турок має намір написати після виходу на екрани документального фільму про нього. У листі щодо змісту книги він, зокрема, повідомляє: «Мій план — розповісти про кінець світу і написати ідеальне Євангеліє. Я опишу Ідеальне Християнство, якого Ватикан ніколи не розумів». При цьому, чи будуть в даній книзі які-небудь дані про замах на Папу Римського, Агджа не повідомив.

Нагадаємо, замах на Іоанна Павла II було скоєно 13 травня 1981 року, коли Агдзі було 23 роки. Він вистрілив у понтифіка, але той вижив. У липні 1981 року Агджа був засуджений судом Риму до довічного ув’язнення. У 2000 році президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував злочинця, який був перевезений до Туреччини, де до цього часу відбуває ув’язнення за вбивство журналіста Абді Іпекчі в 1979 році.

Іван Павло II ще в травні 1981 року повідомив про те, то прощає Агджу. У 1983 році понтифік зустрівся з терористом в римській в’язниці і довго розмовляв з ним віч-на-віч. У 2006 року комісія італійського парламенту, яка займалася розслідуванням обставин нападу на понтифіка, дійшла до висновку, що замах у 1981 році замовив СРСР.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com