Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ОБАМА ОКРЕСЛИВ ПРІОРИТЕТИ

Президент США Барак Обама напередодні вперше в кар’єрі виступив в Конгресі із зверненням до нації. 69-хвилинна мова Барака Обами була переважно присвячена економічним проблемам країни. Американський лідер призвав діяти агресивно в пошуку нових ринків ради збереження світового лідерства США: конкуренти не дрімають. Обама перерахував країни, які борються за перше місце. Росії серед них немає.

Ситуацію в країні в цілому Обама охарактеризував так: «Гірша частина шторму пройшла. Але руйнування залишилися». Американський лідер визнав, що «Кожен десятий американець не може до цих пір знайти роботу. Багато компаній закрилися». Обама пообіцяв збільшити виплати для 18 млн. безробітних, зробити дешевше медичну страховку для малоімущих і урізувати податки, повідомляє «Московський Комсомолець».

Президент США також заявив про необхідність в найближчі п’ять років подвоїти американський експорт. Це, на його думку, дозволить створити в США 2 млн. нових робочих місць. І тут же Обама заявив, що потрібно діяти агресивно в пошуку нових ринків. «Китай не чекає з реформуванням своєї економіки. Німеччина не чекає. Індія не чекає. Ці країни — вони не зупиняються. Ці країни не борються за друге місце. Вони приділяють більше уваги математиці і науці. Вони перебудовують свою інфраструктуру... Ну а я не прийму другого місця для Сполучених Штатів».

Обама розставив чіткі акценти: Америка побоюється конкурентів, хоч і не збирається їм поступатися світовим лідерством.

Також можна говорити, що Обама де-факто виключив Росію з БРИК. Про те, що Росія зайва в альянсі БРИК, раніше заявляв професор економіки Нью-йоркського університету Нуріель Рубіні.

На думку економіста, прогноз, що країни БРИК в майбутньому задаватимуть тон в світовій економіці, виправдався на 75%. Світова фінансово-економічна криза продемонструвала, що Росія — самозванець серед перспективних ринків, що розвиваються, вважає американський експерт. Рубіні вважає, що місце Росії в БРИК може замінити Індонезія.

Відзначимо, що Росія в доповіді Обами згадана одного разу — коли говорив про переговори по скороченню СНВ. «Для зниження кількості ядерних потенціалів і пускових установок США і Росія завершують переговори за договором про стратегічних наступальних озброєння на два найближчі десятиліття», — завірив законодавців Обама.

Американський лідер також заявив, що Сполучені Штати дотримуватимуть жорсткий режим ядерного нерозповсюдження і безпеки і зажадають того ж від інших країн. Цими заявами, а також підтвердженням початку виведення американських військ з Афганістану в липні 2011 року і закінчення виведення бойових частин з Іраку з кінця серпня поточного року, міжнародна частина президентської доповіді була вичерпана.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com