Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На Марсі було життя

Сіркомісткі речовини на Марсі, можливо, несуть відбитки живих організмів, які у минулому мешкали на Червоній планеті. До такого висновку прийшли учені, що дослідили ізотопний склад марсіанських сульфідів. Стаття дослідників опублікована в журналі Geology. Її короткий виклад приводить New Scientist.

На поверхні Марса знаходиться величезна кількість різних речовин, що містять сірку. На Землі деякі з них — сульфати — використовуються бактеріями. Продуктом реакцій, здійснюваних мікробами, є сульфіди. Земні мікроорганізми «вважають» за краще використовувати сульфати, що містять легкий ізотоп сірки 32S, а не важчий 34S. Відповідно, вироблювані ними сульфіди також збагачені 32S.

Автори нової роботи аналізували ізотопний склад сульфідів в марсіанському кратері Хотон. Вони виявили, що зміст важкого ізотопу сірки в сульфідах на 7 відсотків менше, ніж в сульфатах. На думку дослідників, таке співвідношення ізотопів може указувати на їх біогенне походження. За підсумками дослідження породи стін кратера, учені дійшли висновку, що сульфіди утворилися при температурі близько 70 градусів Цельсія. Фахівці вважають, що це відбулося 39 мільйонів років назад, коли на Марс впав астероїд, що «породив» кратер Хотон.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com