Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Росія під ударом

Число загиблих унаслідок вибухів у московському метро становить 39 осіб, ще 102 одержали травми різного ступеня тяжкості.

Вибухи прогриміли у годину “пік” у понеділок вранці на станціях «Луб`янка» і «Парк культури» Сокольницької лінії московського метро з інтервалом у 45 хвилин. За попередніми даними, вибухи на станціях «Луб`янка» і «Парк культури» московського метро здійснили терористки-смертниці.

Про це УНІАН повідомили в центрі громадських зв’язків ФСБ Росії.

«Федеральний оперативний штаб повідомляє, що 29 березня в московському метрополітені відбулися вибухи на станції «Луб`янка» і станції «Парк культури». Обидва вибухи, за попередніми даними, здійснено терористками-смертницями», — йдеться в офіційному повідомленні ЦГЗ ФСБ.

Як повідомляв УНІАН, за даними Слідчого комітету при прокуратурі РФ за попередніми даними на станції «Луб`янка» загинули 23 особи, 18 – постраждали, на станції «Парк культури» загинули 12 осіб, 15 – зазнали поранень.

Як відомо, останній вибух у московському метро стався в серпні 2004 на станції «Ризька», тоді загинули 10 осіб. Після ціх подій для місць громадського скупчення обов`язковим є антитеррористический паспорт, розробка якого закріплена на законодавчому рівні.

***

За інформацією видання, незадовго до вибухів у метро московська міліція розгорнула масові перевірки документів з метою виявити смертниць. Зокрема, зупинялися жінки з кавказькою зовнішністю. Одна з жінок, яка потрапила під перевірку, розповіла виданню, що її затримали о 07:40 — приблизно за 15 хвилин до першого вибуху на Луб’янці, на станції Охотний ряд. З переговорів міліціонерів було видно, що перевірки велися на багатьох станціях метро, проте ніяких результатів вони не приносили. Відразу після першого вибуху у відділення міліції, де перебувала співрозмовниця Коммерсанта, вбіг міліціонер і закричав: «Як ви могли їх втратити, адже у вас була інформація?!» Офіційно інформація про те, що правоохоронні органи знали про підготовку вибухів у метро вранці в понеділок, не підтверджується, проте джерела Коммерсанта в МВС повідомили про три отримані за останній час шифровки з повідомленнями про підготовку на транспортних об`єктах Москви терактів. Раніше ЗМІ повідомляли, що в неділю, 28 березня, до московської міліції зателефонувала жінка і повідомила, що в метро може статися вибух, який готують мешканці Чечні. Вона повідомила, що перебувала на станції метро Коньково і чула, як якісь мешканці Чечні говорили про те, що в московському метро відбудуться вибухи. Серед осіб, що розмовляли, за її словами, були дівчата.

***

Терористичні акти в Москві швидше за все зміцнять позицію правлячої в Російській Федерації еліти та навряд чи приведуть до масових акцій протесту проти властей.

Таку думку кореспонденту УНІАН у Польщі висловив польський аналітик Гжегож Громадський.

Він зауважив, що це не перший терористичний акт в Росії за останні роки, й навіть смерть понад сотні «заручників» через операцію російських спецслужб в театрі на Дубровці в 2002 році не зменшила популярність тодішнього Президента, а нині прем’єра Росії Володимира Путіна.

«Я не бачу безпосередньої загрози для правлячої еліти. У РФ це не сприймається доказом поганих дій властей, радше більшою мірою показує загрозу тероризму, який асоціюється з Північним Кавказом», — сказав експерт.

Г.Громадський відзначив, що такі випадки швидше мобілізують росіян активніше підтримувати власті, ніж ведуть до зменшення їх популярності.

Він зауважив, що теракти посилять позиції російських правоохоронців, імідж яких суттєво постраждав останнім часом через численні скандали. «Тепер для них прекрасний аргумент, що без них ця країна загрузне в хаосі», — зауважив експерт.

Аналітик висловив думку, що теракти не посилять російську опозицію, котра останнім часом активізувала свою діяльність, активно критикуючи президента та прем’єра РФ, зауваживши, що насправді масові протести відбуваються лише в прикордонному із Заходом Калінінграді та на Далекому Сході.

«Не уявляю, що найближчим часом, це (теракти) могло б привезти до серйозного неспокою в країні»,- сказав він.

Г.Громадський назвав дуже складним питанням виявлення справжніх відповідальних за цей, як і за попередні, терористичний акт, зауваживши, що у низці випадків «сліди вели в ФСБ».

«Я не хочу – боронь Боже — будувати теорій змови, але ми не знаємо, хто це був, і не можна зараз й не відомо чи можна буде в майбутньому з певністю сказати, що це були чеченці», — резюмував експерт.

***

Російські рятувальники МНС через декілька годинників знайшли тіло шахидки, яка вранці 29 березня произвела взрыв на московській станції метро «Парк культури». Про це сказав один з рятувальників, який побажав залишитися невідомим.

«У неї повністю розірвало торс, але абсолютно цілими залишилися ноги і голова. Це і дає привід думати, що виявлена шахидка. Адже вибухом у неї розірвало тіло в районі талії - якраз там, де кріпиться «пояс шахіда», - уточнив рятувальник.

Крім того, з’ясувалося, що поряд із залишками її тіла знайшли і залишки поясу з вибухівкою, цвяхами і металевою стружкою. «Голова збереглася ідеально. Це молода жінка з густим, темним каштановим волоссям, великою і товстою косою. Вона була одягнена в чорні брюки і чорні черевики. Завдяки тому, що особа добре збереглася, фахівці зможуть швидко вийти на слід її спільників і навіть обчислити, з якого аулу і клану вона була», - підкреслив рятувальник.

***

Серед жертв терактів, подіям вчора, 29 березня, на двох станціях московського метро, виявлено тіло 43-річного жителя Севастополя Гинькута Віктора Вітальєвича 1967 року народження.

Зараз встановлені особи 23 чоловіків і 10 жінок. Пізнання решти загиблих продовжується.

***

Зараз відомі прізвище терориста і інші подробиці вибухів в московському метро. За підозрою в підготовці серії вибухів в столичному метро розшукуються дві жінки і чоловік по прізвищу Матаєв.

Разом з ним, як вже повідомлялося, шукають двох жінок. «Одна років 25, щільної статури, слов’янської зовнішності, одягнена в синю хустку, бузкову спідницю і бузкову куртку. На другу бузкову хустку, але куртка чорна, а спідниця - біла. На вигляд їй років 40. У руках вона несла велику сумку. Також розшукується чоловік близько 30 років, зростання 180 см, одягнений в темний одяг. На голові темна бейсболка. Носить борідку», - повідомило джерело.

Окрім прізвища, інших даних про передбачуваного спільника терористок поки немає. Що ж до жінок, вони, судячи з усього, подали сигнал на мобільні телефони террористок-смертниц.

Крім того, за інформацією джерела, за 20 хвилин до теракту на «Луб’янці» в метро бачили трьох підозрілих жінок південної зовнішності. «Вони були одягнені в куртки, хустки і довгі спідниці, - повідомило джерело. - Одна з жінок прямо у вестибюлі опустилася на коліна і молилася».

В даний час оперативники столичної міліції виїхали за декількома адресами в Москві і Московській області, де можуть знаходитися посібники терористів, що доставили їх в столицю і забезпечили вибухівкою.

Оперативниками проводиться також робота зі всіма компаніями стільникового зв’язку. На місцях терактів здійснюється биллинг дзвінків для того, щоб обчислити потенційних осіб, причетних до вибуху, і з’ясувати, чи дійсно вибуховий пристрій був приведений в дію за допомогою дзвінка.

Близько півночі Life News стало відоме, що план «Вулкан-3», введений для розшуку злочинців, причетних до вибуху в метрополітені, припинений. Проте правоохоронні органи Москви і Московської області не припиняють пошуки терористів.

За матеріалами сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com