Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

За нейтралітет ми ще заплатимо стократ

В умовах позаблокового статусу Україні необхідно буде витратити 45-60 мільярдів доларів в найближчі сім років, щоб створити комплексну систему оборони, що не потребує підтримки союзників.

Такі результати підрахунків Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, привів експерт Центру Валентин Бадрак.

«Ідеологія вступу в НАТО підкріплювалася в першу чергу стриманими військовими витратами, розтягнутими за рахунок чіткого планування на багато років, — відзначає він. — Народ лякали крупними витратами на нові озброєння західного виробництва, але на ділі ці асигнування пов’язані не з НАТО, а з накопиченою грудою проблем за останні півтора десятиліття. Для порівняння, сусідня Польща, вкладаючи в обороноздатність 2 % ВВП щорічно, з яких 25,3 % йде на переозброєння, за десять років підійшла до вирішення проблеми первинної модернізації армії».

Експерт підкреслив, що Україна вже отримала певну військову спеціалізацію усередині блоку.

«В Україні ж компактна, мобільна армія повинна була мати визначену, важливу для всього військово-політичного блоку спеціалізацію. Україна ідеально вписувалася в натівську концепцію з розвитком своєї військово-транспортної авіації і забезпеченням перекидань підрозділів і техніки альянсу», — вважає Бадрак, пише «Дзеркало тижня».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com