Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Затулін всіх дістав

Керівництво Севастополя стурбоване публічними заявами депутата Державної думи Росії Костянтина Затуліна щодо українського статусу міста.

Нагадаємо, що недавно, після дворічної заборони через різкі політичні заяви, українські власті дозволили російському політикові приїхати до України.

Знаходячись в приморському місті, російський депутат знову зробив ряд заяв, які, на думку місцевої виконавчої влади, у котрий раз повинні бути вивчені компетентними державними органами України.

Заяви депутата Держдуми Росії Костянтина Затуліна про його особисте бачення статусу Севастополя голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куніцин назвав «неприпустимими» і «провокаційними».

Реакція міського голови прозвучала після того, як російський депутат, виступаючи в Будинку Москви в Севастополі, удався до припущень відносно, як було сказано, більш оптимальної, наприклад, російської форми управління українським містом.

«Ці рішення визнають українську юрисдикцію над Севастополем. Мовиться про даність в наших міждержавних відносинах. Чи є це оптимальним з погляду розвитку Севастополя чи ні, є різні думки. Особисто я вважаю, що могли б підійти інші форми управління Севастополем, аж до кондомініуму над Севастополем або оренда Севастополя в цілому Російською Федерацією. Є безліч різних варіантів», — заявив Затулін.

Як повідомляє прес-служба міськдержадміністрації Севастополя, з метою недопущення в подальшому подібних провокаційних заяв, про вислів депутата Держдуми Росії в Севастополі вже поінформована Адміністрація Президента України і МЗС країни.

«Якби це говорив лідер якоїсь політичної партії.... Але це говорить депутат Держдуми! Я думаю, жоден народний депутат України або губернатор ... не дозволив би собі, приїхавши до Москви або Санкт-Петербурга, говорити про те, щоб в оренду Таганрог забрати або щось подібне», — цитують Сергія Куніцина агентства.

Роздратування міського голови Севастополя викликали і вислови Костянтина Затуліна щодо масштабного проекту по створенню в місті вільної економічної зони.

Наприклад, на думку депутата Держдуми Росії, створення Вільної економічної зони переслідує мету не соціально-економічного розвитку Севастополя, а прискорення виведення з міста Чорноморського флоту Росії. «Оскільки це нас — Російську Федерацію — теж торкається, ми не підтримуємо ідею створення в Севастополі вільної економічної зони, умовою якої є виведення Чорноморського флоту. Якщо поняття «Вільна економічна зона» допускає, що по вільному Порто-Франко-Севастополю розгулюватимуть американські і Натівські військові, спокійно проникатимуть на кораблі і у військові частини Чорноморського Флоту Росії, вестимуть з російськими військовослужбовцями торгівлю сувенірами і значками, то особисто я проти такої вільної економічної зони».

У свою чергу Сергій Куніцин говорить, що сприятливий податковий режим вільної економічної зони приверне до Севастополя інвестиції, потрібні для розвитку міста. За словами міського голови, проект вільної економічної зони підтримує і президент України.

«І головне, що Віктор Федорович Янукович сказав, що він і парламентська фракція Партії регіонів, а також Литвин, і готові підтримати Севастополь. Я не знайшов нікого, хто б сказав, що він проти вільної економічної зони».

Словесна перестрілка між паном Затуліним і паном Куніциним відбулася якраз тоді, коли президент України Віктор Янукович, призначивши велику кількість керівників місцевого, зокрема кримського рівня, чомусь не зробив призначень в Севастополі, куди навіть планував, але так і не приїхав.

Оглядачі говорять, що президент не визначився, чи залишити у виконавчій владі міста Сергія Куніцина, який відкрито підтримував Віктора Януковича на виборах, чи призначити міським головою місцевого керівника Партії регіонів і голову міськради Валерія Саратова, або взагалі поставити тут якусь нову непублічну людину.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com