Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УКРАЇНСЬКІ МІСЦЯ В ПОЛЬЩІ

У Львівській обласній раді відбулась презентація туристичної карти-путівника, першої із серії «шляхами батьків», — «Українські місця в Польщі». Це вже 13-й за порядком проект, реалізований Благодійним фондом «Україна-Русь», що досліджує і популяризує історію українських земель. Захід приурочено до 90-х роковин Варшавського договору, за яким 21 квітня 1920 року Українська Народна Республіка (С.Петлюра) і Польща (Й.Пілсудський) домовились виступити єдиним фронтом проти більшовицької Росії, що сьогодні є особливо символічним. Окрім того від рівня українсько-поль­ських взаємин напряму залежить стан українства в Польщі (про що йдеться у карті). «Ідея такого путівника, — говорить президент БФ Ростислав Новоженець, народилась після неодноразових поїздок на наші етнічні землі до Польщі. Я пересвідчився, ще будучи головою РДА прикордонного району, що навіть влада, не кажучи вже про заробітчан, відвідуючи сусідню державу, мало орієнтується, де залишився там український слід. А потрібно брати приклад з поляків, що скажімо, приїжджаючи до Львова, завжди знають, де поклонитися своїм предкам, і залишають на цьому місці частинку національного прапора — біло-червону стрічку. Аби українці знали, де в Польщі слід почепити стрічку синьо-жовту і потрібен цей путівник». У карті зазначено таких 568 населених пунктів, розкиданих по всій Польщі. Тут знайдете адреси українських консульств, громадських організацій, церковних об’єднань.

В основу карти покладено книгу «Український путівник по Польщі» історика НТШ , члена Правління Фонду Святослава Семенюка.

Путівник призначено передусім для туристів, з наміром розбудити у них зацікавлення саме українською присутністю в Польщі, але буде корисним і для представників товариств депортованих українців, що добре знають ці місця, бо він подає системну інформацію про кожне із зазначених міст і сіл. У путівнику подано історичну довідку про життя українців, які є для Польщі такими ж автохтонами як поляки. Ба навіть більше: назва Польщі походить від давньоукраїнського племені полян, а не від поляків-лехітів. А у V-X ст. взагалі весь південь Польщі і захід, включно з територією сучасної Варшави, заселяли здебільшого проукраїнські племена. А Краків до 999 року був давньоруським містом, аж поки його під натиском німців не окупували поляки. Цікаво, що козаки у 1657 р. захопили і Варшаву і Краків. Про ці всі перипетії українців в Польщі прочитаєте у карті-путівнику.

І про місця народження і смерті визначних людей, і про поховання Армії УНР, УПА, діяльність ОУН, українські церкви тощо.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com