Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПЕЧІНКА НЕ ЛЮБИТЬ ГОЛОДУВАНЬ, АЛКОГОЛЮ Й ЖИРНОГО

Що загрожує головному фільтру організму? В цьому нам допоможе розібратися кандидат медичних наук Ольга Вустенко.

 

Печінка має унікальну властивість — вона виробляє фермент, який розщеплює алкоголь. Але здатність до його утворення не безмежна. І якщо втратити почуття міри, настає момент, коли сили печінки вичерпуються. І алкоголь починає «брати гору». Результат — цироз та інші захворювання печінки. Також на фоні алкогольної залежності виникає панкреатит, гастрит, ураження серця і головного мозку.

До речі, слабоалкогольні напої не менш шкідливі, ніж міцні. Тому навіть якщо замінити горілку пивом — результат залишається той самий.

Будова кровоносної системи така, що венозна кров після «проходу» через органи й тканини і перед надходженням у легені для збагачення киснем проходить через печінку. Хоча слово «проходить» не зовсім точне. Адже за одну хвилину цей орган фільтрує близько півтора літра крові. Уявляєте собі інтенсивність роботи? При цьому клітини печінки переробляють як «звичні» для себе продукти життєдіяльності людини (наприклад, продукти розпаду гемоглобіну), так і «незнайомі». Тобто переважна більшість хі­мічно активних речовин знешкоджується та руйнується в печінці. А оскільки хімічні речовини зараз широко розповсюджені, то турбот печінці додається немало.

Про ліки. Переважну кількість ліків ми приймаємо у вигляді капсул і таблеток, тобто ковтаємо. Після цього вони всмоктуються у кров і перед подальшим поширенням по організму надходять в печінку. Тому кожна пігулка перш ніж потрапити «за призначенням» проходить через головний фільтр, де зазнає тієї чи іншої обробки. Тому недопустимо вдаватися до самолікування, або виконувати поради телевізійної реклами. Ліки мають бути чітко дозованими, і вживати їх слід лише за призначенням лікаря. Якщо відчуваєте біль у правому підребер’ї або гіркоту в роті, з’явилися висипи, почервоніння долонь, слід терміново пройти ультразвукове дослідження і зробити аналіз крові.

Наш стравохід має певну «пропускну здатність». Тобто він розрахований на певну кількість білків, жирів, вуглеводів, які може перетравити.

Особливе навантаження лягає на печінку. Адже вона — безпосередній учасник обміну речовин. В печінці утворюється жовч, яка бере участь у перетравлюванні й розщепленні жирів. Якщо з їжею їх надходить занадто багато, то організму важко з ними впоратись. Це ускладнює нормальну роботу печінки і може викликати, скажімо, утворення каменів у жовчному міхурі.

Голодування також загрожує ускладненнями. В печінці синтезуються й руйнуються білки. Основою для їх утворення є амінокислоти, які бувають замінними (надходять з їжею і можуть синтезуватися організмом) і незамінні (надходять з їжею і не можуть синтезуватися організмом). Уявіть, що ми вирішуємо різко схуднути перед пляжним сезоном і обмежуємо надходження потрібних речовин. Печінка як орган дуже відповідальний починає витрачати приховані резерви — свої власні тканини — для поповнення цього дефіциту. Та чи надовго її вистачить?

Не поспішайте лякатися. Перераховані симптоми захворювань, приклади з медичної практики повинні примусити замислитися вас над тим, як максимально знизити ризики захворювань. А печінка вам допомагатиме зберегти здоров’я, адже вона має потужні регенераторні властивості. Наприклад, після видалення у собаки 2/3 печінки через два тижні орган повністю відновився.

Слава Богу, нам вдаватися до таких радикальних методів не потрібно. Є препарати, виготовлені на основі лікарських рослин, які здатні відновлювати клітини печінки. Їх називають гепатопротекторами. Та навіть їх застосовувати слід тільки після консультації з лікарем. А головне — не зациклюватися на болячках. Дотримуйтеся розумної дієти — поменше жирного, копченого й маринованого, обмежте споживання солі, особливу увагу зверніть на алкоголь, можливо, варто взагалі від нього відмовитися, навіть в «розумних» дозах, якщо є проблеми з печінкою. Поїдьте у спеціалізовану здравницю, попийте мінеральної водички. Не зловживайте ліками! Цирози печінки часто виникають після прийому сильних антибіотиків. Словом, подбайте про свою печінку і вона віддячить вам гарним самопочуттям, довголіттям та міцним здоров’ям.

ПЕРЕВІРЕНІ НАРОДНІ РЕЦЕПТИ

1. Обчистіть кілька буряків і варіть доти, доки вони не стануть однорідною масою. Відвар, що утворився, пити по 3/4 склянки кілька разів на день два тижні.

2. Гарну дію мають кукурудзяні волоски та волокна. Їх заварюють і п’ють як чай протягом місяця.

3. Добрий ефект дає вживання масла розторопші.

4. Позитивно впливає на печінку напій, виготовлений із свіжих овочів — морква (210 г), петрушка (60 г), селера (150 г). Пити його слід щодня протягом місяця натщесерце.

«Прес-Центр»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com