Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАНОРОБОТ-МОЛЕКУЛА

Американські фахівці з нанотехнологій створили і запрограмували робота завбільшки з одну-єдину молекулу.

За повідомленням Національного наукового фонду США, дослідники на чолі з Міланом Стояновичем з Колумбійського університету працювали з так званими ДНК-бродилками, тобто ланцюжками перепрограмованої ДНК з ніжками, що дозволяють їм рухатися.

Групі вдалося показати, що ці павучки величиною всього приблизно 4 нанометри в діаметрі здатні автономно пересуватися в спеціально створеному двомірному просторі та виконувати найпростіші функції, притаманні роботам: починати рух, повертати, зупинятися.

Робот являє собою білкову молекулу, до чотирьох кінців якої прикріплені короткі відрізки специфічних молекул ДНК, так званих ДНКзимів. Ці молекули можуть взаємодіяти з іншими відрізками ДНК, відрізаючи від них частину відповідно до принципу компліментарності. Розмістивши потрібні відрізки ДНК на гладенькій поверхні за допомогою технології ДНК-орігамі, вчені розмітили шлях, по якому їх чотириногий павук повинен рухатися.

«Ця молекула підпадає під визначення робота: машини, здатної відчувати навколишнє середовище, приймати рішення і виконувати дію на основі цих відчуттів», — сказав Ерік Уїнфрі, співавтор Стояновича.

Автори проекту вважають, що з часом він зможе набути важливого прикладного значення, зокрема, в медицині.

«Можете уявити собі такого павука, що несе ліки і що прикріпляється, наприклад, до клітинної мембрани, павук виявляє рецептор на її поверхні і запускає роботу ліків», — сказав Хао Ян, співавтор Стояновича.

«Втім, до подібних молекулярних машин нам ще далеко, буде потрібно ще, може, 100 років прогресу, перш ніж вони знайдуть застосування», — додав Стоянович.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com