Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СКАРБ ПІД ОХОРОНОЮ

Археологи знайшли символи царської влади в Ямпільському районі на території Вінниччини ще 25 років тому, але в музейну експозицію їх виклали тільки тепер, до того ж тільки копії. Оригінали бережуть в особливий таємний спосіб.

Перевиті голівки коней цілують сонце — так виглядає гривна, яку сарматський цар, як символ влади, одягав на шию. З розміру видно, що сармати були невеликі на зріст, а коні й сонце у них, як у кочівників, були у великій пошані. Ця гривна має тамгу, підтвердження царського сану власника — царя Інісмея.

Археолог Марина Потупчик брала участь в розкопках кургану, в якому знайшли дубовий саркофаг з останками тіла та прикрас Інісмея.

Щоб поглянути на оригінал, потрібен письмовий дозвіл й офіційне розпорядження адміністрації музею і 300 гривень за приватний перегляд. За таких умов скарб бачать особливі гості Вінниці або іноземці. В експозиції сарматської культури прикраси возили на виставку у Фінляндію та кілька разів в Італію. Здається в наші неспокійні часи такі ретельні охоронні дії треба лише вітати.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com