Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ІГНОРУВАТИ — БЕРЕГТИ НЕРВИ

Грубість, хамство, спроби принизити людину — на жаль це реалії життя, кожен коли-небудь ставав об’єктом подібної агресії. Як же психологи радять поводитися в такій ситуації?

Зазвичай вважається, що непристойно відповідати грубістю на грубість, щоб не опускатися до рівня грубіяна. Як же потрібно було поступати в такій ситуації? Радимо ігнорувати будь-які випади невихованих громадян і вдавати, що ви їх не помічаєте. А ось психологи пропонують реагувати по-іншому.

Адже, якщо ми потураємо нахабі, ми цим самим принижуємо самого себе. Почуття приниження, що переживається людиною, не проходить безслідно для психічного здоров’я. Тому, якщо ви зустрічаєтеся із зневагою, неповагою, грубістю до себе з боку сторонньої людини, ваша реакція повинна бути негайною. Тут є два сценарії поведінки:

1. Вступити в дискусію і прокоментувати вголос своє ставлення до ситуації, природно в культурній формі і без непристойної жестикуляції. Спілкуючись з грубіяном, обов’язково дивитеся йому прямо в очі, говорите рішуче і голосно, але не кричите. Не можна впадати і в іншу крайність — не відводите погляд в збентеженні, не мимрите. Кривдник повинен відчувати вашу упевненість в собі.

Необхідно тримати під контролем і своє тіло. Голову тримаєте прямо, плечі розпряміть, підборіддя підніміть. Якщо тремтять руки, заховайте їх за спину. Будьте готові до нових випадів суперника, будьте тверді і непохитні. Навіть якщо у вас не вийде обсмикнути грубіяна, ви знатимете, що зробили все, що могли.

2. Ті, що оточують повинні знати, що ви поважаєте себе, і кривдники відразу ретируються. Тому не бійтеся грати в «крутого», блефуйте без жодного сумніву, якщо це допоможе відрегулювати ситуацію. Хай вам спочатку страшнувато — наберіться хоробрості і безстрашно відповідайте.

Тут важливий ефект першого враження, тому не втрачайте дорогоцінного часу і відразу давайте відсіч нахабі. Адже промовчавши, ви самі потім весь день коритимете себе за нерішучість.

Головне, не опускайтеся до рівня хулігана, будьте вище за нього. Можна знайти прості слова з такою силою дії на людину, що з ними не порівняється ніякий крик і лайка. При цьому упевнено посміхайтеся, і ефект ваших слів значно посилиться.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com