Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вимагають розслідування

Після тривалих дискусій, що тривали мало не всю ніч, Рада Безпеки ООН оприлюднила заяву із закликом провести розслідування щодо нападу ізраїльтян на кораблі, що прямували до смуги Ґаза із допомогою.

У заяві ООН сказано, що розслідування має бути швидким, неупередженим і прозорим.

Формулювання стало результатом компромісу.

Кореспондент Бі-Бі-Сі в ООН каже, що Туреччина не хотіла відмовлятися від гострої критики на адресу Ізраїлю, тоді як Сполучені Штати, найближчі союзники Ізраїлю, вимагали стриманості в оцінках.

Туреччина рішуче засудила Ізраїль на надзвичайній сесії Ради Безпеки ООН.

Принаймні 9 активістів палестинської справи, в тому числі кілька турків, було вбито, коли ізра­їльські сили спецпризначення узяли штурмом кораблі в міжнародних водах у понеділок.

Турецький міністр закордонних справ Ахмет Давутоглу назвав дії Ізраїлю «вбивством з боку держави» і зажадав міжнародного розслідування. Він сказав Бі-Бі-Сі, що Ізраїль мусить негайно вибачитися, відпустити кораблі, повернути додому і виплатити компенсацію пропалестинським активістам.

Представник Ізраїлю в ООН сказав Раді Безпеки, що ізраїльські солдати діяли з метою самозахисту, коли активісти на них напали. Міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак сказав, що сподівається на розуміння з боку міжнародної спільноти тієї загрози, яку для його країни являє рух Хамас у Газі. Але представник Палестинського уряду в Лондоні Мануель Хассасян сказав Бі-Бі-Сі, що Ізраїль не може, як він висловився, й надалі завдавати шкоди палестинцям під приводом міркувань безпеки.

Ізраїль підтримує блокаду смуги Газа, яку багато країн вважають незаконною. Вона триває від січня 2009 року, від часу війни в Газі, коли Ізраїль намагався знищити підтримку руху Хамас, який контролює Газу. Блокада означає заборону на ввезення багатьох продуктів та матеріалів до Гази, яка не може відбудуватися після війни.

Кореспондент Джеремі Боуен прокоментував: “Для Ізраїлю, швидше за все, будуть серйозні дипломатичні наслідки. Збільшиться тиск зняти блокаду в Газі — з боку як союзників, так і ворогів Ізраїлю. Решткам союзницьких стосунків між Ізраїлем та Туреччиною завдано серйозної шкоди. Стосунки ці псуються від часу війни в Газі на початку минулого року, коли турків обурило вбивство багатьох палестинських цивільних ізраїльськими військовими. Цього разу Туреччина назвала застосування вбивчої сили з боку ізраїльських солдатів на цивільному кораблі в міжнародних водах державним тероризмом. Туреччина важлива, бо вона поєднує Європу та мусульманський Близький Схід, де вона має справжній дипломатичний вплив. Ізраїль завжди покладався на підтримку Туреччини. Тепер вона є неможливою».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com