Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТРАНЗИТНА ПОЛІТИКА

Питання транзиту венесуельської нафти через Україну перейшло в політичні рамки. Таку думку на прес-конференції в Києві висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. «Скільки вже стукає до нас білоруська влада з проханням створити умови, щоб прокачати (нафту) трубопроводом, бо трубопровід є дешевшим і значно потужнішим видом транспорту. Білорусь бачить уже до 2015 року збільшення обсягів транспортування на свої заводи до 8-9 млн. тонн нафти», — відзначив він. За словами експерта, українські залізниці такі обсяги нафти перевезти не зможуть. «Тому вони просять якщо не сьогодні перейти, то створити чіткий графік, взяти взаємні зобов’язання щодо використання (трубопроводу) «Одеса-Броди» для постачання нафти. Але, знову-таки, це питання перейшло в рамки політичні, і Україна тут зайняла вичікувальну позицію. І поки що лише якийсь невеликий шматок хліба у всьому цьому одержали наші залізничники», — сказав О.Тодійчук. Як повідомляв УНІАН, уряди України і Білорусі підписали двосторонню угоду про заходи з розвитку співпраці щодо транспортування нафти до Білорусі територією України.

За даними міністерства, Україна має технічні можливості для прийому нафти в чорноморських портах, її перевалки і подальшого транспортування до Білорусі з використанням залізничного і трубопровідного транспорту відповідно до запропонованих білоруською стороною обсягів — до 4 млн. тонн нафти в період з 1 травня 2010 року по квітень 2011 року, з подальшим збільшенням до 10 млн. тонн нафти на рік.

Нагадаємо, згідно з домовленостями президентів Білорусі Олександра Лукашенка й Венесуели Уго Чавеса, Мінськ планує купити у Каракаса 4 млн. тонн нафти в 2010 році і 10 млн. тонн — в 2011 році. Венесуельська нафта, що її купує Білорусь, надходить з Венесуели танкерами в порт Одеси, а звідти доставляється на Мозирської НПЗ залізничним транзитом через Україну.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com