Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КУРЦІВ ВИПАЛЮВАТИМУТЬ

Депутати Верховної Ради можуть заборонити українцям палити в своїх квартирах, авто і маршрутах. Такий законопроект внесли депутати Т. Бахтєєва і Ю. Кармазін, передає «Сьогодні».

Покарані можуть бути навіть ті, хто палить на балконі своєї квартири, доставляючи при цьому незручність сусідам, у яких відкриті вікна. Окрім таких курців, згідно законопроекту, оштрафованими можуть стати дорослі, які палять в своїй квартирі у присутності дітей.

Що стосується водіїв легкового і маршрутного транспорту, що палять під час поїздки, то їх пропонують штрафувати на суму від 50 до 100 мінімумів (від 850 до 1700 грн), бо сигарета відволікає водія від дороги і може привести до ДТП.

Правозахисники говорять, що обчислити порушника буде нереально. «Я стану першим, хто виступить проти цього закону. Цікаво, як відстежуватимуть курців, якщо, наприклад, він вийшов на балкон в 3 години ночі і закурив?» — говорить правозахисник Едуард Багіров.

Згідно закону, що діє, порушниками є особи, які пересуваються із запаленою сигаретою або трубкою в приміщеннях охорони здоров’я, учбових закладах, спортивних спорудах, об’єктах культури, залах очікування пасажирів на залізничних, авто- і аеровокзалах, вагонах потягів, салонах таксі, цивільному транспорті, ліфтах і на дитячих майданчиках.

Розміри штрафів складають від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 171 грн), а при повторному штрафі до 20 неоподатковуваних мінімумів (до 340 грн).

Повідомляється також, що до 2012 року на сигаретних пачках в Україні повинні з’явитися візуальні попередження про можливі наслідки куріння.

Проект ухвали Кабінету Міністрів, що затверджує малюнки і піктограми, які планується розміщувати на сигаретних пачках, винесений на публічне обговорення.

У Україні пропонується затвердити перелік малюнків і піктограм, які були прийняті в ЄС. Проте супротивники куріння рахують їх не дуже переконливими.

За інформацією народного депутата від НУНС Лесі Оробець, уряд повинен був затвердити 10 таких зображень для сигаретних пачок на засіданні 30 червня. «Проте рішення не було ухвалене, тому що комусь з міністрів не сподобалася радикальність візуалізації», — пише депутат в своєму блозі в Живому Журналі.

Депутат стверджує, що ці медичні попередження — найшкідливіші. «Саме вони піддалися критиці антитютюнових експертів зі всього світу за те, що їм не вистачає чіткість месседжа, реалістичність, жорсткість. Чим реальніше зображення, тим сильніше падає рівень куріння. Це довела практика 35-ти країн», — заявила Л.Оробець.

Передбачається, що виробники тютюнових виробів наноситимуть ці малюнки і піктограми на сигаретні пачки не пізніше, ніж через 1,5 роки з дня вступу ухвали Кабінету Міністрів у сили. Отже, про ефективність нових заходів по боротьбі з курінням можна буде судити ще не скоро.

Більшість людей починають палити у віці до 18 років, а майже чверть починає споживати тютюн у віці до 10 років. Чим молодше діти, що вперше спробували палити, тим більше вірогідність того, що вони стануть регулярно споживати тютюн, і тим менше вірогідність того, що вони зможуть кинути палити.

За даними Усесвітньої організації охорони (ВІЗ) здоров’я, відомо більше 25 захворювань, що розвиваються або посилюються під впливом куріння (серцево-судинні, легеневі і онкологічні захворювання).

Представники ВІЗ твердять, що щорічно від хвороб, пов’язаних з курінням, вмирає майже 5 млн. чоловік.

ВІЗ також звертає увагу на те, що тютюнова промисловість постійно вводить в оману і дезинформує громадськість з приводу ризиків і небезпек для здоров’я від тютюну і тютюнового диму. Необхідність розміщення попереджувальних написів, малюнків і піктограм пояснюється необхідністю повідомити курців про реальні наслідки куріння.

Ю.Зарицька

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com