Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як швидко знизити і нормалізувати артеріальний тиск

Артеріальний тиск кожної людини піддається значним змінам. На нього впливають фізична активність, час доби і настрій, емоційний стан. У стресових ситуаціях і при надмірному напруженні відхилення до 30 мм ртутного стовпа протягом декількох хвилин вважаються нормальними.

Якщо ж артеріальний тиск з яких-небудь причин різко відхиляється від фізіологічної норми, необхідно терміново вжити екстрених заходів, з тим, щоб до приїзду «швидкої» не допустити гіпертонічного кризу - стану, що загрожує життю хворого.

Екстрена міра для зняття передінсультного стану - кровопускання. В давнину для цієї мети було показано лікування пиявками - простий і ефективний метод. Якщо п'явок під руками немає, потрібно взяти голку або шпильку і вколоти кінчики пальців, щоб виступило по крапельці крові. У мозок надійде сигнал і відбудеться відтік крові від голови.

Але, перш ніж говорити про екстрені заходи зниження тиску, незайве буде розповісти про те, як же все-таки правильно виміряти артеріальний тиск в домашніх умовах.

Провідні фахівці в цій області рекомендують пацієнтам виконувати вимірювання артеріального тиску самостійно, використовуючи в домашніх умовах електронний тонометр. Дуже важливо використовувати клінічно схвалений електронний тонометр від провідного виробника. Всі такі тонометри розробляються в тісній співпраці з лікарями, що гарантує високу точність показань, одержуваних пацієнтом при самостійному вимірюванні артеріального тиск.

Для отримання точних результатів з мінімальним розкидом показань необхідно враховувати наступне:

Не можна вимірювати тиск в стресовій ситуації і при сильній перевтомі. Щоб порівнювати свідчення ви повинні вимірювати тиск в один і той же час доби, в порівняно однакових умовах, наприклад, щовечора приблизно через годину після вечері, а не протягом дня. Звичайно, для створення вашої особистої системи показників артеріального тиску час від часу необхідно вимірювати артеріальний тиск і протягом дня.

Привчіть себе розслаблятися перед вимірюванням артеріального тиску. Значення, отримані відразу, після того як ви сіли, або, наприклад, у присутності групи людей, зазвичай не достовірні. Уникайте прийому їжі, куріння, яких-небудь навантажень безпосередньо перед вимірюванням артеріального тиску.

Вимірювання необхідно проводити в розслабленому стані, спокійній обстановці, в зручному положенні сидячи. Манжету необхідно накладати згідно інструкції.

Після накачування манжети дихайте рівно, не розмовляйте. Уникайте будь-яких рухів або напруги м'язів.

Щоб визначити Ваш реальний тиск необхідно обчислити середнє значення декількох вимірювань, проведених протягом декількох днів, при порівнянних умовах вимірювання та в один і той же час дня.

При виконанні декількох повторних вимірювань робіть між ними невеликі проміжки.

При використанні тонометра на зап'ястя переконайтеся, що він знаходиться на рівні серця.

Часто в аптеці або магазині проводять кілька вимірів для зіставлення результатів. Однак такі свідчення не дуже точні, тому що в більшості випадків проводяться в неприйнятною, буденній обстановці. Показання можна порівнювати тільки якщо вони отримані в спокійній обстановці, з достатніми інтервалами між вимірами. Тим не менш, свідчення все ж будуть відрізнятися через фізіологічні коливання тиску крові.

При підвищеному артеріальному тиску у людини з'являються головні болі, порушується сон, знижується працездатність і самопочуття. Стан людини покращується тільки після прийняття препаратів гіпотензивної дії, приймати які багато гіпертоніки змушені постійно.

Є також багато способів ефективного зниження тиску народними засобами, які можуть застосовуватися як окремо, так і в комбінації з прийомом препаратів, призначених лікарем.

Лікування гіпертонії народними засобами можна починати після попередньої консультації з фахівцем, який підкаже можливість лікування обраним вами способом з урахуванням особливостей вашого організму.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com