Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗАВМЕРЛИ МІЖ ДВОХ ВОГНІВ

Одночасно з тим, коли Президент України підписав закон про позаблоковий статус держави, радник президента, депутат від Партії регіонів Олександр Кузьмук висловлюється за формалізацію співпраці України з Організацією колективної безпеки (ОДКБ).

Для цього Київ має на політичному рівні зафіксувати цілі, завдання та обсяг співробітництва з ОДКБ, передає “Бі-Бі-Сі”.

Кузьмук пропонує брати за зразок співпрацю з НАТО, однак щоб Україна приєдналася до спільної системи протиповітряної оборони країн ОДКБ.

На думку радника президента України така форма співпраці не буде суперечити позаблоковому статусу держави.

Водночас Кузьмук вдався до критики ОДКБ, зазначивши, що ця організація не була активною у вирішенні конфліктних ситуацій, таких як російсько-грузинська війна чи етнічний конфлікт у Киргизстані.

Як відомо, до ОДКБ входять 7 країн: Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикістан і Узбекистан.

Попередня українська влада мала намір вирішити питання національної безпеки, приєднавшись до Північно-атлантичного альянсу.

Чинний президент Віктор Янукович оголосив курс на позаблоковість України.

1 липня цього року Верховна Рада ухвалила закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики України, яким передбачено позаблоковий статус держави, що робить неможливим вступ України до НАТО.

Голова парламентського комітету з питань нацбезпеки й оборони Анатолій Гриценко не бачить підстав змінювати формат співпраці з ОДКБ.

Про це він сказав Радіо “Свобода”, коментуючи слова радника президента, депутата від Партії регіонів Олександра Кузьмука щодо поглиблення співпраці з Організацією договору про колективну безпеку.

На думку Гриценка, нинішня співпраця України з ОДКБ є достатньою для того, щоб бути у курсі подій, які відбуваються у країнах цієї організації, розуміти напрямки розвитку їхніх оборонних доктрин та обмінюватися досвідом.

Натомість посилення співпраці з ОДКБ означатиме ще більше зближення з Росією, переконаний він.

“Треба зовнішню політику будувати так, щоб вона дозволяла максимально ефективно використати свої можливості і можливості спиратися на країни-партнери. За останні 4-5 місяців очевидний крен у бік співпраці з однією державою: з Росією”, — сказав Гриценко.

“Тому те, що заявив Кузьмук, це був би ще дальший крок на один канал співпраці. Монополія — це не добре у будь-якій сфері, в тому числі і у сфері зовнішньої політики. Я не бачу ніяких розумних підстав, щоб змінювати формат співпраці з ОДКБ”, — додав він.

У свою чергу, колишній начальник Генштабу Збройних Сил Анатолій Лопата сказав, що задекларована нині позаблоковість України шкодитиме її національній безпеці.

Але, на його думку, навіть за нинішніх умов Україна повинна посилювати співпрацю у вій­ськовій сфері і з НАТО, хоча й співпраця з ОДКБ буде корисною.

“Непогано це, навпаки, дуже корисно. Будь-яке посилення співпраці корисне для України. І якби ми посилили співпрацю з НАТО, було б також дуже добре. Сьогодні з НАТО співпрацюють усі держави колишнього СРСР. І Росія в першу чергу”, — сказав генерал.

На думку ж багатьох військових експертів, декларована позаблоковість України, зважаючи на її територіальне розташування, а також геополітичну ситуацію, сьогодні є не реальною.

Як відомо, президент Віктор Янукович уже підписав закон “Про засади внутрішньої та зовнішньої політики”, який передбачає позаблоковий статус України, що унеможливлює її вступ у Північноатлантичний альянс.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com