Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Україна стала другим за величиною боржником МВФ

Україна після отримання від МВФ нового кредиту наростила свої зобов’язання перед фондом до 12,66 мільярда доларів.

Таким чином, Україна стала другою країною в світі за розміром боргу перед МВФ.

Як йдеться в повідомленні МВФ, станом на 5 серпня найбільшим боржником фонду є Румунія — SDR 9,03 млрд., а третє місце займає Угорщина — SDR 7,64 млрд, передає «Інтерфакс».

За даними МВФ, на частку України на початок серпня припадав приблизно кожен п’ятий долар заборгованості всіх країн перед фондом за стандартними кредитними програмами.

Затверджена програма stand by для України загальним обсягом SDR10 млрд. є четвертою за величиною серед діючих програм допомоги МВФ, поступаючись за розмірами Греції, Румунії та Угорщини.

Минулого тижня подібну статистику на 30 червня цього року представив також Світовий банк.

Відповідно до неї, Україна замикає десятку найбільших боржників банку з показником 3,22 млрд. доларів, поступаючись Польщі з її 3,81 млрд. доларів і випереджаючи Росію з її 2,88 млрд. доларів.

Очолюють цей перелік Китай з 12888 млн. доларів, Бразилія з 11320 млн. доларів, а також Індія, Мексика та Туреччина.

Частка України в загальному обсязі боржників Світового банку становила на середину цього року близько 2,7%.

Експерти МВФ зазначають, що у разі своєчасного і повного виділення грошей за програмою stand by борг України перед Фондом досягне пікового значення в SDR14, 77 млрд. до кінця 2012 року, що складе 53% усього зовнішнього державного боргу і 18% загального зовнішнього боргу країни.

Роком пікових виплат Києва на адресу МВФ стане 2013 рік.

Їх величина досягне SDR 4, 1 млрд. — 6,3 млрд. доларів, що буде еквівалентно 8,7% урядових витрат, майже 75% обслуговування державного зовнішнього боргу, 3,6% ВВП, 14,3% валових міжнародних резервів і 7% прогнозованого експорту товарів і послуг.

Згідно з розрахунками експертів МВФ, в цілому на обслуговування зовнішнього боргу в 2013 році Україна може направити до 21,3% ВВП і 41,3% експорту товарів і послуг.

Проте фонд очікує, що Україна підійде до пікових виплат з достатнім запасом валютних резервів.

За оцінками МВФ, за час дії 29-місячної програми stand by валові міжнародні резерви НБУ повинні збільшитися на 14 млрд. доларів, чисті — на 2 млрд. доларів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com