Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

60: НЕ СТАРІСТЬ, А ПІК РОЗВИТКУ

Пік інтелектуальної активності людини доводиться приблизно на 60 років, коли мозок починає працювати в повну силу, встановили американські учені.

З часом в головному мозку збільшується кількість мієліну — речовини, яка примушує сигнал швидше проходити між нейронами. За рахунок цього загальна інтелектуальна сила мозку підвищується до 3000% в порівнянні з середнім показником. А пік активності виробництва мієліну доводиться на 60-річний вік і старше. 

Про це мовиться в книзі Секретне життя мозку Барбари Стоуч, що подорослішав, повідомляє The Daily Mail.

Якщо до 50 років між двома півкулями головного мозку існує строгий розподіл функцій, то після 50 років чоловік може використовувати обидві частини мозку одночасно. Це дозволяє йому вирішувати значно складніші задачі.

Разом з цим, позначається і життєвий досвід дорослих і літніх людей, отриманий протягом всього життя. Вони менше схильні до сум’яття із-за незвичайної або емоційної інформації, ніж молодь. Як заявив професор Університету Каліфорнії Діліп Джейст, «мозок людини, за плечима якого знаходяться десятиліття життя, менш імпульсний і раціональніший». На його думку, це і можна назвати мудрістю.

Як вважалося раніше, до кінця життя чоловік втрачає до 30% нейронів. Проте в ході останніх досліджень з’ясувалося, що клітини головного мозку не вмирають, а неуважність і забудькуватість пов’язана з надмірним накопиченням інформації в оперативній пам’яті людини. Можуть бути втрачені зв’язки між нейронами, але тільки в тому випадку, якщо людина їх ніяк не задіює.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com